Rafelbunyol commemora el 40 aniversari de la creació del ‘Ball de Disfresses’

20 lecturas

Rafelbunyol commemora amb una exposició i un vídeo el 40 aniversari de la creació del ‘Ball de Disfresses’, una de les festes més emblemàtiques del municipi, coneguda i visitada per la joventut de diverses generacions.

Rafelbunyol Ball de Disfresses 1981Amb les dos activitats, es fa un relat de quin és l’origen i com van ser els primers anys de la seua celebració. L’exposició i el vídeo reconstrueixen els inicis i els primers 10 anys de la festa, els quals foren cabdals en la seua consolidació.

En 1976 i en plena transició de la dictadura a la democràcia, un grup de joves havia creat una associació, anomenada CAP NOM, la qual, a més d’activitats culturals, lúdiques i reivindicatives, organitzava els actes de la denominada en eixe moment ‘Setmana de la Joventut’, com a antesala a les festes patronals.

Seria en 1978 quan apareix per primera vegada el Ball de Disfresses al llibre de festes. Els anys immediats suposen, per una banda, l’acceptació i assumpció per part de l’Ajuntament de la festa com a pròpia, amb el finançament del sopar i l’orquestra i amb la mateixa consideració de les altres activitats de la Setmana de la Joventut, i, per una altra, la incorporació de l’entrada de Bous, organitzada per la comissió de l’any 79 a la matinada del dissabte, i el repartiment d’esmorzars per als resistents. La consolidació se produiria l’any 1980 amb tot el suport institucional i amb el canvi de la Setmana de la Joventut per la “Setmana de Festes Populars”, la qual finalitzava amb la Nit del Ball de Disfresses.

En eixos primers anys, els participants s’inspiraven en la sàtira i la diversió, usaven roba vella i reutilitzada i, amb el pas del temps, anaren incorporant confeccions més elaborades i cosides a mà per a tots els membres de les colles, amb una autèntica pretensió artística. La gran expansió al llarg dels anys va originar que la fórmula fóra imitada en els pobles de l’Horta Nord, tot i que en cap d’ells amb la repercussió que tenia a Rafelbunyol, on l’acollida i la participació de tot el veïnat del municipi, famílies i colles de totes les edats va fer que persones d’altres localitats vingueren, i continuen venint, a participar en una de les festes més arrelades que tenim actualment.

L’exposició s’inaugurarà dijous, 30 d’agost, a les 19:30 h, a la Casa de la Cultura, i al mateix acte es mostrarà el vídeo documental 'Ball de disfresses. 40 anys del naixement de la festa', en el qual han intervingut tant alguns dels integrants de l’associació CAP NOM com els regidors que estaven en aquell moment a l’Ajuntament.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí