Picassent recupera 25 anys després les Jornades Picassentines dedicades a la cultura i història del municipi

10 lecturas

Des de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Picassent s’ha posat en marxa una nova edició de les jornades dedicades a l’estudi i les reflexions de la cultura i els esdeveniments de la història local. Estes jornades es realitzaran més d’un quart de segle després de les celebrades per última vegada.
El recorregut que faran les Jornades Picassentines 2011 tindrà com a protagonistes la història, la música, la literatura, l’humor gràfic i l’audiovisual. L’objectiu ha estat actualitzar els continguts de les primeres Jornades Picassentines que es van organitzar al 1983 per l’aleshores regidor Cristòfor Aguado.

La programació de les jornades s’iniciarà este divendres amb la posada en marxa de l’exposició Petjades de la nostra història: Picassent XIV-XXI on es farà un viatge per Picassent al llarg de la història. Per a l’exposició s’han seleccionat una sèrie de documents històrics del fons municipal, tant pel seu valor històric, estètic, com també curiós, que tracten de determinar la vida dels picassentins i picassentines i la seua relació amb l’Ajuntament com a institució que governa el municipi, més que com a anàlisi d’un període històric.

Per això, es mostraran documents com: llibres d’actes, padrons, bans, certificats, denúncies, ordenances, censos electorals, matrícules industrials, etc., que no són més que trossos de la nostra història personal i, alhora, col•lectiva.

El recorregut temporal de l’exposició transita per un camí que abasta 700 anys, des del segle XIV al segle XXI. Des del primer document, un pergamí de 1351 trobat a la Catedral de València, una càrrega decensal de Picassent, una mena d’hipoteca medieval, fins als darrers documents a finals dels anys 70 del segle XX.

Miquel Gil

Altra de les grans cites de les Jornades Picassentines serà el concert de les cançons tradicionals de Picassent, ‘En Picassent, senyores’. Serà la primera vegada que es posen en escena, en gran format, les cançons més tradicionals de la història de Picassent. Melodies que han passat, de boca en boca, pels veïns de Picassent durant els darrers dos segles i que s’han conservat de manera oral en la nostra memòria.

Ara estes cançons s’han adaptat a una gran Orquestra que les interpretarà i que seran cantades per una de les millors veus de folk d’Europa, el valencià Miquel Gil. A més de Miquel Gil es comptarà amb la col•laboració d’Enric Romaguera, Isabel Ferrer, Pep Albentosa i un fum de músics locals de les diferents associacions musicals del poble i l’Escola de Musica Valenciana de Picassent.

Literatura, humor i audiovisual

L’humor gràfic també hi estarà present a les Jornades Picassentines a través de les imatges i caricatures del genial i sempre corrosiu humorista de Picassent, Juli Sanchis Harca, del qual es presentarà un llibre especial amb la seua obra baix el títol Vull la lluna.

Aquest llibre, que es presentarà el 20 d’abril a la Casa de Cultura, és un reflex de la trajectòria professional de Juli resumida en unes quantes pàgines. Unes pàgines farcides d’esperit crític i d’humor, d’homenatge a un humor realitzat per un veí de Picassent i un dels millors humoristes gràfics de l’actualitat. Harca.

Per altra part, l’audiovisual també tindrà cabuda a les jornades. El 15 d’abril la picassentina Anna Amorós, doctora en Ciències de la Informació de la Universitat de Vigo, ens convida, mitjançant un interessant documental, a conèixer i viatjar per la història de Picassent mitjançant el documental ‘Picassent, records d’un temps passat’.

Les jornades, però, també tindran com a objectiu contextualitzar Picassent dins de l’àmbit geogràfic que l’envolta, la comarca de l’Horta i el País Valencià. Per aquest motiu es realitzaran dos activitats que n’estan relacionades. Per una part, es realitzarà el 14 d’abril una xerrada - col•loqui amb l’escriptor Silvestre Villaplana, autor del llibre ‘Les cendres del cavaller’. Villaplana ens parlarà al voltant de l’univers del ‘Tirant lo Blanch’.

Per altra part, durant el mes de maig es realitzarà l’exposició ‘Imatges per al futur. De l’economia agrària al desenvolupament industrial de les poblacions de l’horta de València. 1890-1970’. Esta exposició proposa una mirada sobre la història recent dels pobles de l’Horta Sud, com Picassent. Història dels canvis en els sistemes de producció i la seua incidència en les transformacions socials, en els costums i en les formes de viure dels seus habitants, contada a través de fotografies de l’època.

Aquesta exposició fotogràfica es planteja com un projecte intermunicipal amb la finalitat d’estudiar i comparar els canvis i evolucions que s’han produït en els pobles i en els habitants de l’Horta, al llarg de quasi un segle.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí