Per l’Horta: "És fals que l’única opció siga tirar endavant amb el Pla Especial de la ZAL"

1 lecturas

"Aprovar la ZAL en La Punta és una mostra de la falta de valentia del Consell i l'Ajuntament de València, una oportunitat perduda per a la ciutat de València i l'Horta. Ignorar la sentència del Tribunal Suprem ens aboca a recurrir-la als tribunals", assenyala el col·lectiu de defensa de l'Horta de València, Per l'Horta.

Després de l’aprovació, per part de la comissió d’urbanisme, del Pla Especial per a construir la ZAL als terrenys de la pedania de La Punta, el que significa per a aquest col·lectiu, convertir en un polígon de naus i transport pesant un espai d’antiga horta, "estratègic per al futur mediambiental de València i la seua Àrea Metropolitana. Quasi simultàniament s'ha aprovat definitivament el Pla d’Acció Territorial de l’Horta (PATH)".

La ZAL en la Punta: la pitjor decisió

Per l'Horta detalla en el seu comunicat que el "pla especial aprovat per la Comissió Territorial d'Urbanisme és virtualment el mateix que va tombar el Tribunal Suprem en juny de 2015. De fet no es toquen ni un metre les parcel·les ja dissenyades". El col·lectiu califica de operació de maquillatge el que s'ha presentat a l'opinió pública com "una millora paisatgística i un corredor verd", que és en realitat "un embelliment amb arbres del carril bici que ja existeix. Això no és un corredor com els que estableix la vigent Estratègia Territorial de la Comunitat Valenciana". Aquesta Estratègia marca una amplària mínima de 500 m., i el propi Pla de l’Horta en dibuixa dos connectors amb una amplada de 150 m. cadascun".

Per l'Horta crida l'atenció a més sobre la falsedat de que l’única opció siga tirar endavant amb el Pla Especial i acabar edificant tot l’espai. "Els Tribunals van regalar al govern del botànic l'oportunitat de revisar el planejament des de zero (sentència del TSJCV del 13-3-2013 refrendada pel Tribunal Suprem el 25-5-2015). Han decidit continuar, com era esperable del Partit Popular, amb un pla concebut fa 20 anys que contravé els conceptes actuals de gestió i ordenació del territori recollits en l'ara aprovat PAT de l'Horta. Del govern del Botànic esperàvem la valentia per desenvolupar una nova ordenació amb visió de futur, que fóra congruent amb eixos conceptes i servira a les necessitats de la comarca i la ciutat", assenyala el col·lectiu.

Per altra part, és fals, a criteri del col·lectiu, que la ZAL en La Punta siga clau per a l'economia valenciana ni per al desenvolupament del port. "Les mateixes raons s’adduïen fa 15 anys com excusa per expulsar violant drets humans al veïnat de la Punta i el port ha pogut seguir sense problemes i sent més líder fins i tot que abans", recorda Per l'Horta, que assegura que "hi ha alternatives logístiques que ja funcionen com a ZALs i poden créixer sense comprometre espais estratègics en la infraestructura verda del territori: el polígons de Xiva-Ribarroja i el de Parc Sagunt".

Desenvolupar la ZAL, per a la plataforma de defensa de l'Horta de València, "posa en perill l’Horta de Rovella que ara quedarà definitivament aïllada i desconnectada de la resta d’agroecosistema, el que la condemna a la degradació i probable desaparició. La desaparició de l’horta de Rovella implicaria la pèrdua automàtica del reconeixement de Patrimoni immaterial de la Humanitat que ara té el Tribunal de les aigües".

Es perd una oportunitat històrica: connectar El Jardí del Túria i El Saler

Per l'Horta dibuixa el que haguera pogut ser un projecte il·lusionant com ara la connexió entre el Jardí del Túria i El Saler, dos de les grans zones verdes de la ciutat. "El fet d'haver destruït l’horta i els habitatges de La Punta no obligava a la Generalitat a continuar amb el projecte logístic. El millor exemple és El Saler on, en els anys 70 s’havia aplegat més lluny, fins i tot edificant, i per contra es va saber fer marxa enrere. Hui sembla que les nostres autoritats no son capaces de prendre decisions tan valentes en benefici de les generacions futures".

L'aposta de Per l'Horta i de les cinquanta associacions integrades a la plataforma 'Hortaésfutur, No a la Zal' passa per unir amb un corredor verd -hortes, boscos, aiguamolls, etc.- el que amb seguretat van ser les dues conquestes ciutadanes dels anys 80: el llit del Túria i El Saler. La connexió en verd dels parcs naturals del Túria i l’Albufera a través de La Punta haguera estat, de materialitzar-se, un luxe a l’abast de molt poques ciutats al món.
El que ha mancat tant en Ximo Puig com en Joan Ribó ha estat visió i voluntat política. Ni tan sols s’han estudiat seriosament les possibles alternatives. L’improvisat maquillatge del projecte de la ZAL del PP és un insult a les lleis de la propia administració valenciana i a la intel·ligència ciutadana. Esperem que els tribunals tornen a invalidar la ZAL i es torne a obrir una oportunitat per a la ciutat i per a l'horta.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.