Per l’Horta denuncia que el Govern socialista no s’ha reunit amb els afectats de la V-21 abans de les expropiacions

5 lecturas

Aquest dilluns 23 de juliol han començat a València les actes prèvies d’ocupació, que prosseguiran el 24, 25 i 26 a Alboraia amb motiu de les obres d’ampliació de la V-21. Les actes prèvies d’ocupació són un tràmit administratiu que implica una reunió entre un representant de Foment i els propietaris dels terrenys que es van a expropiar però, segons el col·lectiu Per l’Horta, el Govern central no s’ha reunit amb els afectats abans de començar amb les expropiacions.

Els propietaris, víctima de l’expropiació forçosa, han de fer constar totes les manifestacions i dades, que puguen ser útils per a determinar el valor del que s’expropia, així com els perjudicis ocasionats per la ràpida ocupació. La majoria dels dos centenars d’afectats per aquesta expropiació han hagut de buscar assessorament d’advocats professionals per tal de poder fer valdre i deixar constància del que s’expropia.

Aquest tràmit no implica l’expropiació automàtica de les terres, però sí que els terrenys podran ser expropiats en un futur tan sols amb una notificació a cadascun dels propietaris. L’acta d’ocupació és títol suficient per a que l’adminsitració poder inscriure o inmatricular la part afectada en el Registre de la Propietat.

El col.lectiu Per l’Horta va presentar petició de reunió urgent amb el delegat del Govern en la Comunitat Valenciana el passat 17 de juliol, en atenció a l’inici imminent del procés d’expropiacions. Per l’Horta, que reafirma que l'ampliació de la V-21 és innecessària, proposava acudir acompanyat per membres de la plataforma “Alboraia, Horta i Litoral” i alguns dels afectats d’aquesta població.

La resposta de la Delegació del Govern ha estat que l’agenda del delegat està plena i que sols es concedia una entrevista amb el cap de Gabinet en quinze dies, a primers d’agost. Des de Per l’Horta hem optat per esperar fins que el delegat del Govern trobe espai en la seua agenda per rebre’ns.

En tot cas, volem manifestar la nostra decepció per la falta de voluntat política d’atendre als afectats per les expropiacions i als nostres col·lectius per part de Juan Carlos Fulgencio, qui en canvi sí es declarà el passat 10 de juliol partidari de protegir  "els drets de contractistes i adjudicataris”.

“Caldria recordar-li al delegat del Govern que també tenen drets les víctimes de les expropiacions i hauria de ser l’objectiu del seu govern minimitzar l’efecte de les infraestructures sobre l’Horta de València. Esperàvem més empatía de les noves autoritats socialistes”, assenyalen des de Per l’Horta.

El col·lectiu ha explicat: “També tenim constància de les gestions que estan duent a terme els diputats valencians Joan Baldoví i Rosana Pastor dels grups parlamentaris de Compromís i Unidos Podemos per tal de revisar el projecte amb el Ministeri de Foment, però encara no s’ha fixat cap data de reunió. Rosana Pastor ha proposat la participació dels nostres col·lectius en aquestes reunions, que s’haurien de fer extensives al debat sobre altres infraestructures com la V30, la V31 i la ZAL de La Punta”.

Una reforma o paralització perfectament legals

Des de Per l’Horta han volgut recordar que, “tot i que el tràmit administratiu està ja avançat, açò no pot servir d’excusa al Govern de Pedro Sánchez per a continuar amb el projecte. La responsabilitat d’executar l’ampliació de la V-21 ara recau plenament en el nou govern socialista, que no pot excusar-se en l’herència rebuda: la possibilitat de paralitzar temporalment o fins i tot revocar l’adjudicació està recollida en la legislació i per tant és perfectament legal”, ha explicat.

Així, tot i que l’obra ja ha estat licitada, la normativa legal sobre contractes del sector públic, siga l’antic Reial Decret Legislatiu 3/2011, de 14 de novembre, o la nova Llei 9/2017, de 8 de novembre, preveu la possibilitat de suspensió o resolució del contracte per part de l’administració. Açò suposaria abonar unes indemnitzacions taxades que varien entre abonar al contractista “els danys i perjudicis efectivament patits per aquest” (RDL 3/2011) o el 3 % del preu d’adjudicació (Llei 9/2017).

“Per açò ha de quedar clar, en primer lloc, que l’administració pot suspendre o resoldre el contracte i que encara que açò tindria un cost, sempre sería una fracció molt reduïda dels 16 milions d’euros pressupostats. També volem recordar que alliberar la inversió destinada a la V-21 permetria que aquests diners es destinaren a millores en els transports públics de l’àrea metropolitana de València, tal i com demanem”, conclou el col·lectiu.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí