Paiporta rescata la memòria oral de la Guerra Civil i la postguerra

618

Les Jornades de Memòria Històrica de Paiporta ofereixen aquest dijous la segona entrega del projecte 'Memòria oral', una sèrie de gravacions a testimonis de la Guerra Civil espanyola i la postguerra.

Aquestes gravacions, que inclouen quatre nous testimonis, es presenten al Museu de la Rajoleria, a partir de les 19.00 hores, en un acte d'homenatge a aquestes persones que conclourà amb l'actuació de Domingo Chinchilla.

Les Jornades de Memòria Històrica són una iniciativa de la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Paiporta, i varen començar el passat 28 de març amb la presentació de la investigació 'De la rereguarda a les presons. República, guerra i dictadura a Paiporta'.

També està en marxa al propi Museu de la Rajoleria l'exposició del MuVIM 'Estètica Republicana a València', mentre que aquest dimecres es projecta el documental 'Fills del silenci', a l'Auditori Municipal.

El projecte 'Memòria oral' naix de la necessitat de conéixer, conservar i arxivar el testimoni directe de les persones que varen viure els anys més convulsos de la història recent d'Espanya, i també de Paiporta. Així, en la primera edició de les Jornades de Memòria Històrica ja es varen recollir els records de quatre persones majors del poble, gravades en vídeo.

Enguany s'ha comptat amb quatre més, que han donat el seu testimoni no sols de les vivències relacionades amb la guerra, sinó que també han permés configurar un relat sobre el dia a dia i la vida quotidiana d'aquells anys.

Les Jornades de Memòria Històrica de Paiporta compten amb una desena d'activitats diverses i variades que inclouen música, teatre, literatura, audiovisuals i visites guiades, i s'han programat per a, “amb total transparència, posar a disposició de tota la ciutadania” testimonis, records i documents d'aquella época, i “descobrir aquest període de la història, conèixer-lo de forma exhaustiva, conservar la memòria dels fets i els testimonis per a que no es perda, i créixer així com a societat”, segons va explicar el regidor de Cultura, Alberto Torralba.

Després de l'acte d'aquest dijous, les Jornades continuaran divendres amb el documental 'Espoir, Sierra de Teruel', també a l'Auditori, i dissabte, amb la visita al guiada al refugi del Grup Escolar de l'Ajuntament de València i la representació de l'obra 'Shakespeare en Berlín' a l'Auditori Municipal. El diumenge se celebrarà el concert 'La Memòria al Cord', amb la participació del Cor de la Unió Musical de Paiporta, mentre que el dia 20 es tancaran les Jornades amb la projecció del documental 'Del roig al blau', també a l'Auditori.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.