Art urbà en favor de la igualtat, el respecte i contra la discriminació i la violència masclista als carrers de Paiporta

5 lecturas

Amb la tècnica artístic de l’estencil, també anomenat estergit, la joventut paiportina ha decorat alguns carrers i indrets de la localitat amb lemes en favor de la igualtat, el respecte i contra la discriminació i la violència masclista, en un taller plantejat de manera conjunta entre les regidories d’Igualtat i Joventut i Esports.

Els missatges clamen pel respecte i per la lluita de les dones en favor de la igualtat, quan se celebra el 25 de novembre, Dia Internacional Contra la Violència Masclista.

El taller s’ha perllongat durant les últimes setmanes, i les persones participants han pogut aprendre a realitzar aquesta tècnica artística mitjançant les plantilles, així com a elaborar imatges i lemes d’acord amb la data de commemoració d’aquest dimecres, al temps que han repassat i debatut sobre les diferents figures històriques en la lluita feminista i pels drets de les persones del col·lectiu LGTBI.

L’estèncil o estergit com a expressió artística s’utilitza des dels temps de l’Imperi Romà, tot i que el més antic del qual es té constància data de 7.350 anys abans de la nostra era, i està situat a Argentina. La tècnica va arribar a la seua màxima cota de popularitat als anys 60, als Estats Units, com a mode d’expressió d’artistes que el feien servir als carrers de les ciutats en el naixement dels moviments pels drets civils o del feminisme.

La tècnica consisteix en dibuixar la forma desitjada i retallar-la sobre paper dur, creant així una plantilla. Posteriorment, s’aplica el model sobre la paret o la superfície a decorar, i s’ompli el buit amb esprai. Mitjançant la superposició de diferents plantilles, es poden acolorir elements diversos del dibuix.

Entre els lemes reproduïts en les parets de Paiporta, els hi ha que clamen pel simple 'Respecte', hi ha jocs visuals entre figures històriques revolucionàries amb el lema 'Fins a la igualtat sempre', i homenatges a diferents figures clau de la història del feminisme i la lluita per la igualtat, així com del moviment LGTBI.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí