Error histèric amb el Sàhara

563 lecturas

Fa uns dies ens ha sobtat Pedro Sánchez amb unes declaracions vergonyoses que ha capgirat els estómacs de totes les persones compromeses amb la defensa dels drets humans del poble sahrauí.

Jo estic inclòs a eixe grup. Fa ja molts anys que em vaig interessar, per conéixer què va ser d’aquell poble, d’aquella gent que contava mon pare en les seues històries de la “puta mili” a l’Aaiun. La recerca d’informació, per contrastar les històries d’un poble acollidor i amb DNI espanyol, va fer el fet de prendre consciència de la gravetat de l’assumpte.

Des d’aquell moment, com en altres moltes coses s’havia advertit la inoperància del bipartidisme. Cap govern estatal, ni PP ni PSOE, ha complit amb el poble sahrauí ni amb l’ONU. Massa interessos econòmics, massa "compadreo" dels Borbons amb el règim alauita, massa recursos naturals a explotar, massa pesca i massa fosfats que extraure.

I ara, l’autoproclamat “Govern més progressista de la història” comet un error histò(è)ric. Un error que passarà a la història, possiblement fruit de la histèria d’un PSOE que una vegada més abandona el seu discurs i les causes defensades tradicionalment des de moviments progressistes per trobar estima amb qui manté els discursos més vehements contra els immigrants.

I és que ningú entén el canvi de posició del PSOE, excepte si és fruit de la histèria ocasionada per les preses. Ànsia per tapar les vies d’aigua que li ocasionen al seu vaixell electoralista els discursos racistes de la ultradreta.

Recorde ara, quan se li va atorgar a unes declaracions de Pablo Iglesias sobre la causa sahrauí la responsabilitat sobre la reacció del dictador de Marroc d’encoratjar i permetre el pas a Ceuta de milers de persones immigrants en 2021. Recentment, hem vist notícies de nous intents sobre la tanca de Melilla. Ara? També tindrà relació aquest canvi de postura sobre el Sàhara amb el drama de la immigració? Sí.

Dic jo, que si dir que s’està a favor de l’autodeterminació del Sàhara cabreja prou a Marroc i este obri la porta a immigrants… diuen ara el contrari perquè així Marroc tanque la porta a la immigració a Espanya? És inevitable pensar que el poble sahrauí és el preu per evitar les notícies crítiques sobre la immigració. El poble de Paterna està agermanat amb la Daira de Chederia, i com tants altres, ha mostrat el seu suport econòmic, institucional i polític al poble sahrauí. Col·laborarem en multitud de projectes als campaments de refugiats, seguim col·laborant gràcies al Conveni amb l'ONG Sàhara Lliure de Paterna i aquesta amb els representants del Front Polisari.

Des de 2011 hem aprovat tot un seguit de mocions i declaracions institucionals donant suport a un referèndum d’autodeterminació del poble sahrauí, a la defensa de les resolucions de l'ONU i la responsabilitat de l’Estat espanyol i a la condemna de la vulneració dels drets humans als territoris ocupats per Marroc. Ara només esperem que els interessos electoralistes del PSOE no liquiden el suport dels governs municipals al poble.

[ Juanma Ramón | Portaveu de Compromís per Paterna | @juanma_ramon ]

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí