¿I si mancomunem més?

5 lecturas

A priori per a l’oït inexpert dels que som apassionats del municipalisme això de mancomunar més podria sonar contradictori. Però no. Mancomunar servicis, que no és més que coordinar-se entre ajuntaments d’una mateixa comarca (o una agrupació diferent de municipis) i compartir compres, personal i polítiques no fa més que fer més competitius als ajuntaments per a no haver de dependre d’institucions superiors, bé siga la Diputació, la Generalitat o el Govern central.

Mancomunitat Intermunicipal Horta Sud (1)No vullc dir que no tinga cada institució la seua competència. Però tampoc podem negar que, a sovint, els ajuntaments –i també les diputacions- es convertixen en eixe calaix desastre que assumix competències pròpies i impròpies perquè cal que un camí estiga asfaltat o perquè calen mascaretes front al COVID19.

És precisament este exemple, el de les mascaretes, un fet excepcional per a explicar com funciona la bona mancomunitat. Recentment ho hem vist en la majoria de municipis que formem part de la Mancomunitat de l’Horta Sud. I és que, l’ent comarcal ha fet de central de compres per a que tots els pobles, com ens agrada dir, pogueren adquirir les seues mascaretes a un preu més competitiu i, a banda, a una empresa de Torrent. Si cada ajuntament haguera anat per la seua banda alguns, pot ser, no hagueren tingut capacitat d’abastir-se a eixe preu en un mercat molt saturat. Economia d’escala i igualtat.

Però no només mascaretes. Coordinació a l’hora de decidir si obrir, o no, les piscines; polítiques de foment de l’ocupació, d’ajuda als jóvens emprenedors o contra la violència masclista.

Pareix que té molt de trellat que una comarca com la nostra, on hi ha municipis completament connubarts com pot ser l’eix que conformen Sedaví, Alfafar, Benetússer i Llocnou de la Corona i al que podríem afegir a Massanassa, Catarroja i Albal; el que conformen quasi sense distinció Aldaia i Alaquàs; Picanya i Paiporta i molts altres, anem caminant de la mà d’una institució que treballe per una certa homogenització de servicis.

Per al futur queden reptes que alguns sí que estem dispostos a plantejar. La policia metropolitana de la que s’ha parlat en alguna campanya electoral, per exemple. O aprofundir en el bon treballat que ja es fa des d’entitats com l’EMTRE a través dels ecoparcs comarcals i ecoparcs mòbils.

Són només exemples, però si seguim mancomunant, guanyarem.

[ Fran Raga | concejal del PSPV-PSOE de Massanassa | @FranRaga ]

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí