Mor el referent de la història de Xirivella, el cronista oficial Miquel Blasco Ortí

0
124
Bankia

El passat dissabte va morir Miquel Blasco, cronista oficial de Xirivella, a l’edat de 44 anys i va ser soterrat el dilluns 28 de desembre al Cementeri del municipio. Miquel fou nomenat cronista de Xirivella el mes de maig de 2008 per acord unànim del ple.
Des de jove es va interessar per estudiar la història de Xirivella i la seua gent i va publicar més de quaranta articles i monografies de temàtica local, contribuint a la preservació de la memòria històrica del poble. Poc després del seu nomenament com a cronista es va manifestar una malaltia contra la que ha lluitat estos dos últims anys i que finalment no ha pogut superar.

Des del seu primer article, “El altar de Xirivella en concurso de Lo Rat Penat”, publicat al llibre dels Clavaris de Sant Vicent l’any 1988, fins a l’últim, “8 de setembre, Dia de la Mare de Déu”, del llibre de les festes d’enguany, la seua bibliografia recull més de quaranta monografies i articles, alguns inèdits, en torn a l’eix vertebrador que va ser per a ell Xirivella.

Acompanyats d’un treball pacient, meticulós i rigorós, va publicar la llarga llista d’articles i treballs als llibrets de festes de Sant Vicent Ferrer, de la Mare de Déu de la Salut i a la revista Camí Fondo. A més, Miquel va guanyar en dos ocasions el premi Ramon Muntaner d’Investigació, la primera junt a Vicent Camps (Crònica teatral de Xirivella, 1991) i la segona en solitari (La festa de Sant Vicent Ferrer, un exemple de commemoració popular, 2000).

Miquel, també va ser un dels membres fundadors l’any 1991 del Col•lectiu Camí Fondo, grup editor de la revista Camí Fondo, tot un referent pel que fa a la història local de Xirivella. Des d’eixe any, a través de Camí Fondo i també de forma particular va participar i col•laborar en totes les iniciatives que a Xirivella s’han desenvolupat per recuperar la memòria documental, fotogràfica i oral del poble.

També va destacar el seu paper en l’Altar de Sant Vicent Ferrer de Xirivella com a director del llibre de festes, tasca de la qual es va encarregar des de l’any 1985, com a sinònim de qualitat i de treball ben fet. En ell, Miquel acostava als lectors a una vessant de la festa més desconeguda però imprescindible per conéixer millor la figura històrica, política i religiosa del frare dominicà.

En definitiva, Miquel Blasco ha estat la persona a la qual es recorria en Xirivella sempre per buscar assessorament en qüestions d’història i cultura locals. La darrera ocasió va ser amb motiu de l’homenatge als alcaldes republicans de Xirivella, per al qual Miquel encara que debilitat per la malaltia, no dubtà a afegir-se i col•laborar i va realitzar una investigació a l’arxiu de la Diputació de València.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here