Meliana va commemorar el centenari de la construcció del pou de Meliana

1331

L'Ajuntament de Meliana va commemorar el centenari de la construcció del pou, inaugurat el 13 d’octubre de 1917, que dóna nom a una de les places més emblemàtiques del municipi.

Centenari Pou MelianaAmb este motiu, s’han fet diverses actuacions de restauració del monument del pou i de la plaça i s’ha editat un llibre, ‘La plaça del Pou, 1917 i la transformació de Meliana cap a la modernitat’, que ha coordinat el professor i doctor en Història de l’Art, Albert Ferrer, que ens acosta a la societat local de l’època.

El llibre permet explicar com la construcció del pou per a abastir d’aigua potable el municipi fou el resultat del salt del poble cap a la modernitat. Un salt impulsat per l’esplendor de la fàbrica de mosaics Nolla, que va comportar un veritable canvi social en un poble fins aleshores rural. Moment en què va aparéixer un grup d’artistes inquiets i amb projecció – de fet el monument de la font del pou fou realitzat per l’artista Juli Benlloch-; o l’arribada del metge José Durán, qui va recomanar la construcció del pou per salut pública, i que aleshores fou una veritable fita col·lectiva.

Ara, cent anys després, -com explica el regidor de Cultura, Pere Cano-, “també hem aprofitat per fer actuacions de rehabilitació del monument del pou i de la plaça”. Així, s’han reparat els bancs de pedra i forja, els gots o piques de pedra i altres elements de la font, i, especialment, el paviment de mosaic Nolla col·locat el 1956. A més s’ha aprofitat per fer un accés adaptat a la plaça i modificar la il·luminació i aspectes de l’enjardinament. En estes actuacions s’han invertit uns 50.000 €.

Per reforçar totes estes activitats, s’han inclòs dins del cap de setmana de participació ciutadana de l’Open Palauet Nolla o Palauet Nolla en Obert, que ha permés donar a conéixer este edifici tan emblemàtic, les obres de rehabilitació que s’estan realitzant i començar a reflexionar sobre els usos futurs a què es vol destinar.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.