Meliana posa en marxa un projecte pilot d'enllumenat públic per continuar amb l’estalvi i millorar la salut

880

La Regidoria de Medi Ambient i Energia de l'Ajuntament de Meliana ha iniciat un projecte mediambiental i energètic pilot consistent en la progressiva substitució de l’enllumenat públic per a aconseguir tres objectius: millorar la salut, protegir el medi ambient i continuar amb l’estalvi energètic i econòmic.

Amb esta finalitat, l’equip tècnic municipal va triar, entre diferents propostes i estudis lumínics, el de PC-AMBRE. Uns llums d’alta tecnologia que permeten il·luminar més, contaminar menys l'espai i protegir el medi ambient, ja que no projecten llum cap a l’espai i permeten tindre un cel net de nit; i no atrauen els insectes, perquè són d’espectre ataronjat i per tant càlides. Alhora, este tipus de llum no molesta tant a la retina i es recomana en persones que tenen determinades malalties oculars. Cal destacar també que era l’oferta més econòmica i polivalent, i que l’actuació també ha obeït a una demanda ciutadana de millorar la il·luminació dels carrers.

Com explica el regidor de Medi Ambient i Energia, Pere Cano, “hem començat el projecte fent una prova pilot en dos carrers de diferent amplària i circulació. Concretament, el carrer Colom, més estret, amb leds de 40 w i a tres metres i mig d’altura; i un tram del carrer Batalla Carraixet, més ample i amb més trànsit, amb leds de 60 w i a cinc metres".

Estos llums són els que s’estan implantant en espais de gran valor ecològic. En este sentit -manifesta el regidor- “nosaltres també ens les mereixem, ja que l'horta és un espai de valor ecològic”.

El projecte seguirà eixamplant-se progressivament, i ja n'està prevista l'aplicació dins de les actuacions de rehabilitació de la plaça del Pou. És interessant destacar que estos leds es poden incorporar a la majoria de les lluminàries actuals a partir de l’elaboració d’un motle, depenent de cada tipologia, que s’hi adapta.

Per ara, com diu el responsable de l'àrea, “en el seu conjunt els resultats estan sent positius, tot i que a molts ciutadans els xoca el nou color més ataronjat. Este aspecte és totalment comprensible i és un cas que passa sovint quan s’efectuen canvis de color o d’il·luminació. Ja va ocórrer quan es va canviar de color de les làmpades de mercuri a sodi i després de sodi als leds blancs que hi ha actualment al poble”.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.