L'oposició de Catarroja s'oposa als pressupostos i deixa al poble amb un Govern en funcions

754

Els grups de l'oposició a l'Ajuntament de Catarroja han votat en contra del pressupost presentat pel Govern municipal, format per Compromís i PSPV, paralitzant la seua aprovació i, a més, han deixat al Govern en funcions després de votar també en contra la qüestió de confiança presentada per l'alcalde, Jesús Monzó.

Així, segons han informat fonts municipals, el Govern de Catarroja està en funcions fins que es presente un candidat alternatiu. govern-catarroja-pressupostos

PP, EU-Guanyar Catarroja, Ciudadanos i la regidora no adscrirta han coincidit en votar en contra de les dues propostes del Govern municipal al plenari extraordinari celebrat esta vesprada. Per 12 vots en contra i 9 a favor s’han rebutjat uns pressupostos que l'equip de Govern ha definit com “els més progressistes de la història de la democràcia al consistori”.

Els pressupostos es van entregar als grups de l’oposició el 18 de novembre i des d’eixe moment han estat penjats al portal de transparència de l’Ajuntament. “Tot i la voluntat de l’equip de govern de tractar de consensuar-los, cap dels partits ha proposat esmenes ni ha tingut voluntat de diàleg a l’hora que Catarroja tinga uns comptes destinats a millorar la situació dels més desafavorits i potenciar l’economia, la cultura i les polítiques de joventut, entre altres aspectes”, declaren des de l'encara Govern municipal.

L’equip de Govern ha decidit vincular l’aprovació dels pressupostos a una qüestió de confiança de l’alcalde, Jesús Monzó, ja que considera que Catarroja no pot estar paralitzada sense pressupostos i sense inversions perquè no es pot avançar per a millorar el poble. oposicio-catarroja-pressupostos

En la mateixa línia, EU-Guanyar, el PP, Ciudadanos i la regidora no adscrita han coincidit a l’hora de rebutjar la qüestió de confiança i deixar al govern progressista de Compromís i PSPV en funcions. Ara s’obri un termini d’un mes en què el govern estarà en funcions fins que els partits de l’oposició presenten un candidat alternatiu. Si no ho fan, els pressupostos s’aprovaran automàticament.

L’equip de Govern considera que esta decisió és “un exercici d’irresponsabilitat” que bloqueja el funcionament polític del Consistori i que “perjudica clàrament a l’acció de govern i als ciutadans del municipi”.

“No entenem com partits d’esquerra com Guanyar rebutjen uns pressupostos clàrament progressistes que contenen molts punts que anaven en el seu programa electoral, i s’alineen amb el PP en un afany destructiu sense ni tan sols haver plantejat cap esmena ni cap possibilitat de diàleg”, declaren.

Pressupostos “clarament progressistes”

Des de Compromís i PSPV apunten que el seu primer pressupost “aposta decididament per la reactivació de l’economia local i les polítiques socials. Els comptes passen dels 17.734.000 euros en 2015 (en 2016 es van prorrogar) a 18.645.000 en 2017. En concret la partida destinada a serveis socials i promoció social augmenta més d’un 34% i destina a este capítol més d’un milió d’euros”.

Altres dels capítols que es reforcen és el destinat a la reactivació de l’economia local. La partida de Comerç, Turisme i PYMES té un augment de més d’un 659%. Per a l’equip de Govern esta és “una de les prioritats a l’hora d’incentivar el teixit productiu del poble i crear ocupació en una situació econòmica que requereix la intervenció de les administracions públiques per a millorar la vida dels ciutadans i ciutadanes”.

Altres dels pilars són l’Educació, la Cultura i les polítiques de Joventut. En Eduació s’inverteix un 20, 5% més i en Cultura i Joventut més d’un 31%. Per a estes partides es destinen més de 3 milions d’euros. L’equip de Govern també aposta pels espais com el Port de Catarroja, en el qual la inversió en el cicle de l’aigua i altres polítiques augmenta més d’un 1000%. Una inversió complementada per l’augment d’un 27, 6% en Medi Ambient i un 13% en neteja viària.

La participació ciutadana també és altra de les prioritats. La partida augmenta un 246% i, de fet, el consistori ja ha posat en marxa procesos participatius en importants actuacions com les de l’avinguda de la Diputació i el Pla conjunt d’intervenció per a millorar la comunicació viària i les infraestructures entre Catarroja i Albal. En concret, el pla per a millorar la situación del Camí de les Corregudes i altres àrees ara degradades.

En el capítol d'inversions hi ha importants intervencions com la rehabilitació d’un edifici per a la nova ubicació de l’Espai Barraques (destinat als majors) i la creació d’un Centre de Recursos Tecnològics disponible per a la ciutadania. També es rehabilitarà altres instal·lacions per a la creació d’una Casa de la Joventut, que també comptarà amb un procés de participació ciutadana. Per a estes actuacions estan destinats vora 500.000 euros.

L’equip de Govern també té previst recuperar instal·lacions esportives fonamentals per al poble i que han estat oblidades durant anys. Es destinaran vora 400.000 euros a l’adequació del camp de futbol Mundial 82 i a la millora de les les insta·lacions del Poliesportiu Municipal.

Així mateix, també està previst reparar vies públiques tan importants com l’Avinguda de la Diputació, amb problemes estructurals, que ja compten amb una partida de més de 750.000 euros per a licitar el projecte i executar la primera fase de les obres. Els comptes inclouen a més una considerable disminució del deute de l’Ajuntament. A finals d’este exercici el deute és de 10.123.000 euros (un 54, 5%), mentre que a finals de 2017 està previst que baixe als 8.834.000, és a dir, un 47, 5%.

Esta disminució es complementa amb altres mesures que ja s’han aprovat en el plenari del Consistori com la baixada d’impostos. En concret, una actualització més eficient del cadastre a permés que l’Impost de Bens Immobles (IBI) es reduïsca en un 2%.

“Totes estes actuacions clàrament progressites previstes en els pressupostos presentats per l’equip de govern no han sigut suficients perquè cap dels grups de l’oposició, tant de l’esquerra com de la dreta, hagen presentat ni una sola esmena ni hagen tractat de dialogar a l’hora de desbloquejar una situació que tan sols perjudica als catarrogins i catarrogines”, lamenten des de l'equipo de Govern.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.