La Lloma de Betxí inicia un nou cicle de visites guiades de la mà del Museu de Prehistòria

859

El Museu de Prehistòria de València, que depèn de l’àrea de Cultura de la Diputació, comença una nova etapa de visites guiades al jaciment arqueològic de La Lloma de Betxí. Aquest cicle arrancarà el pròxim dissabte 14 d’abril i oferirà als visitants l’oportunitat de conèixer un assentament ubicat a poca distància del riu Túria, al paratge de la Vallesa de Mandor, amb l’acompanyament d’especialistes arqueòlegs coneixedors dels tresors que guarda aquest assentament.

lloma de betxí en paternaLa nova edició del programa d’excursions guiades a la Lloma de Betxí es realitzarà els dissabtes 14 i 21 d’abril, 5 i 26 de maig i 2 i 16 de juny de 10 a 14 hores. El nombre màxim de visitants es de 40 persones en cada visita i caldrà apuntar-se enviant un correu electrònic amb les dades persones a l’adreça visiteslloma@gmail.com.

El jaciment de la Lloma de Betxí, que data de l’Edat de Bronze, és conegut des de l’any 1928 i ha sigut excavat pel Servei d’Investigació Prehistòrica (SIP) de la Diputació de València entre els anys 1984 i 2013 en un total de 27 campanyes arqueològiques.

Prop de terres de cultiu i un curs d’aigua estable

L’Edat del Bronze és l’etapa de la Prehistòria en què es consolida l’activitat metal·lúrgica, cap al començament del II mil·lenni abans de Crist (AC). Aleshores, les terres que envolten el Túria estan ocupades per nombrosos assentaments situats als vessants i al cim de les muntanyes. Els grups humans que hi habiten són comunitats camperoles i ramaderes unides per llaços de caràcter familiar.

Després de vint-i-set campanyes arqueològiques, el jaciment s’ha convertit en un referent en els estudis sobre l’Edat del Bronze, tant per la informació aportada com pel seu excepcional estat de conservació. La imatge que ens ofereix és la d’un assentament amb una gran edificació construïda en la part més elevada del turó, possiblement de caràcter comunal, i una sèrie d’infraestructures d’accés, circulació i manteniment que han transformat de forma important el perfil original de la muntanya.

L’ocupació del lloc comença als inicis de l’Edat del Bronze o Bronze Ple, cap al 1800-1700 abans de Crist (AC), quan es construeix el gran edifici i les construccions externes. Després d’un gran incendi, la casa va quedar arrasada, però l’espai es continuà utilitzant fins a l’abandonament definitiu de l’assentament, cap al 1500 AC.

La seua ubicació sembla estar relacionada amb l’explotació de les terres circumdants, aptes per al cultiu dels cereals i pròximes a un curs d’aigua estable. Al seu entorn es troben una sèrie de poblats xicotets com ara la Llometa del Tio Figuetes, Ermita de Montiel, L’Alteret, Els Carassols, El Alto de los Castillejos o El Gargao; caserius o llogarets semblants a la Lloma.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.