Inicio En Valencià L´Arxiu Valencià del Disseny augmenta el seu fons amb la donació de Bascuñán i Albors

L´Arxiu Valencià del Disseny augmenta el seu fons amb la donació de Bascuñán i Albors

0

L’històric edifici de La Nau de la Universitat de València ha acollit l´acte d’acceptació de la donació dels fons documentals dels artistes Eduardo Albors i Paco Bascuñán que nodreixen l’inventari de l’Arxiu Valencià de Disseny, entitat impulsada per la Universitat de València i l’Escola d’Art i Superior de Disseny (EASD).

L’Arxiu Valencià del Disseny compta entre els seus objectius la difusió i accés dels seus fons a través de la seua digitalització i consulta en línia, així com l’estudi i investigació del món del disseny per a consolidar-lo i posar-lo en valor. El fons de l’entitat es constitueix amb la donació de nombrosos dissenyadors i artistes valencians, incloent ara la materialització de la donació de Bascuñán i Albors.

Junt amb la presència del propi Eduardo Albors i dels hereus de Paco Bascuñán, l’acte ha comptat amb la participació de la rectora de la Universitat de València, M.ª Vicenta Mestre, qui ha destacat la figura d’Eduardo Albors i Paco Bascuñán com a grans dissenyadors valencians.

“Rebem aquesta donació per articular la nostra memòria del passat més recent, i del nostre present, en l’àmbit del disseny gràfic. Acceptem aquesta donació amb orgull: orgull de la tasca realitzada per aquests dos grans dissenyadors; orgull de la seua generositat i confiança en la Universitat. Però també l’acceptem amb responsabilitat: estudiar, conrear aquesta obra i preservar-la per al coneixement de les generacions futures és el compromís que assumim a la UV», ha manifestat la rectora M.ª Vicenta Mestre.

A les seues paraules, Albors ha manifestat “l’orgull i honor de poder participar en aquest projecte, un projecte que permetrà a les futures generacions conèixer en profunditat i amb informació precisa de tot el que s’ha estat fent els últims 50 anys al món del disseny valencià.

La vídua de Bascuñán, Guadalupe Martínez, qui ha afirmat que “les meues filles i jo estem molt contentes de que l’obra de Paco estiga a l’Arxiu”, ha recalcat que “l’Arxiu és un fita per a la societat valenciana, ja que permet protegir el treball de les persones i salvaguarda la nostra història per a poder millorar com a societat. Perquè si no protegim la història, no podrem recórrer el futur”.

La codirectora de l’Arxiu Valencià de Disseny, Ester Alba (UV), ha remarcat que aquestes donacions permeten consolidar l’Arxiu “com un centre a través del que preservar el llegat del disseny valencià professional, alhora que es postula com un laboratori d’innovació i creativitat”. Alba ha assenyalat que l’Arxiu es transforma “en un lloc on conservar, protegir i difondre la història i evolució de les arts aplicades i el disseny de producte, però amb un marcat caràcter de gràcies a la posada en valor de les col·leccions i la seua difusió a través de la digitalització i accés obert dels seus fons que han de servir com a motor de la creativitat i de la innovació del teixit industrial valencià actual.”

Per la seua part, el codirector de l’Arxiu, Xavier Giner (EASD), ha afirmat que amb les presents donacions “se salda un deute històric amb el disseny valencià”. “A través aquestes donacions, patrimoni cultural dels valencians, l’Arxiu custòdia les col·leccions dels donants, dissenyadors professionals i les col·leccions de les empreses valencianes, que a través del disseny van ser referència nacional i internacional i van mostrar un marcat caràcter innovador que pot ser referència per a les generacions futures, motor de desenvolupament econòmic i sostenible per a la indústria valenciana i com a agent d’innovació”, ha matisat Giner.

Així mateix, a l’acte de donació també han estat presents el vicerector de Cultura i Esport, Antonio Ariño; el gerent de la Fundació General de la UV, Cristòbal Suria; la directora de la EASD València, Rosa Esteban; el dissenyador i un del fundadors i donants de l’Arxiu Valencià del Disseny, Vicent Martínez; i diversos membres acadèmics de la UV i l’EASD.

El treball de Bacuñán i Albors, formats en l’antiga escola d’Arts i Oficis de València, antecedent de l’actual EASD València, permeten entendre els últims 30 anys del millor disseny valencià. D’una banda, el llegat de Paco Bascuñán suposa l’inici del reconeixement que va tindre com a creador compromés amb el seu temps i amb la cultura. Bascuñán, un dels integrants del grup La Nau, representa, com a pocs, l’enlairament del disseny valencià en els anys huitanta. Amb aquesta donació s’incorpora el disseny gràfic als fons de l’Arxiu, fent així possible una lectura més integral de les aportacions que els dissenyadors han realitzat en l’àmbit de la creativitat i la innovació.

La donació de Paco Bascuñán contempla nombrós material de disseny gràfic aplicat i promocional d’empreses i entitats valencianes com la Generalitat Valenciana, l’Ajuntament de València, l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) o el Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat (MUVIM).

Per la seua part, Eduardo Albors, qui també va pertànyer a La Nau, va ser pioner en la internacionalització del treball del dissenyador. Albors mostra una vessant internacional aplicada al disseny, especialment en il·luminació, a més de ser un dels fundadors de Caps i Mans. La donació d’Eduardo Albors es composa de diversos volums i publicacions sobre el disseny del món de la il·luminació, 46 carpetes de presentació, 78 esbossos per a renders, una llum protodesign (FLY d’Antares) i un cartell de tela plastificada de la llum FLY d’Antares.

L’Arxiu Valencià del Disseny es va crear al març de 2018 amb la constitució del grup de treball integrat per Universitat de València, Generalitat València i la Escola d’Art i Superior de Disseny (EASD). Gestionat a través de la Fundació General i té la seua seu a la Facultat de Geografia i Història

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.