La producció de l'IVC 'Tirant' inicia la presència valenciana al Festival d'Almagro

25 lecturas

El Festival Internacional de Teatro Clásico de Almagro rep aquest divendres 17 de juliol la primera de les produccions valencianes que estaran presents al festival, ja que la Comunitat Valenciana és la comunitat convidada de la present edició 2020.

Es tracta de l'espectacle 'Tirant', la producció de l'Institut Valencià de Cultura, dirigida per Eva Zapico i amb la versió de Paula Llorens, text que va rebre el premi a la millor versió en els Premis de les Arts Escèniques de la Generalitat, i està interpretada per Maribel Bayona, Kike Gasu, Mar Mandli, Sergio Ibáñez, Raquel Piera, Antonio Lafuente, Lucía Poveda i Ramón Ródenas.

Les representacions de l'obra seran els dies 17 i 18 de juliol a l'Antiga Universitat Renaixentista (AUREA), i seran en valencià amb sobretítols en castellà.

El gran clàssic valencià i universal, la primera novel·la moderna segons molts estudiosos, dóna peu a un muntatge que fuig de la recreació museística i dialoga amb el present apostant per la paraula i el teatre físic. El 'Tirant' és molt més que una novel·la cavalleresca, és una barreja d'escenes fantàstiques, fets històrics, estratègies militars, escenes cortesanes, episodis eròtics i tocs d'humor.

La versió de Paula Llorens ha respectat al màxim la llengua del segle XV, identificable per una sonoritat meravellosa, perquè el públic puga gaudir d'aquella música que naix de les paraules.

En aquesta versió es ressalta la dualitat entre l'amor i la mort i es converteix a Carmesina i els altres personatges femenins en el motor de la història, ja que Joanot Martorell va construir uns personatges femenins enormement rics i la novel·la dóna un gran relleu al punt de vista femení.

Amb aquesta versió, la directora Eva Zapico s'ha recreat en tot l'univers visual que l'obra genera: les batalles, els sons, les llums, el mar, la terra, les textures, la sang,... amb la intenció de narrar la història a partir de la plàstica de les imatges i donar alhora a la paraula l'espai que requereix.

Representació de l'obra en València.

Aquesta profusió d'imatges que el text proposa permet la contemporització del relat sense fer-ne una adaptació històrica, així, la trama es modernitza amb la narració simbòlica de moltes parts gràcies a la imatge.

Juntament amb l'estrena de 'Tirant', s'inaugurarà una exposició dels dibuixos de Manuel Boix, premi nacional d'Arts Plàstiques, basats en la història i l'imaginari del Tirant lo Blanch, del qual ha realitzat gravats a l'aiguafort i també en il·lustracions a color, en tinta xina i aquarel·les.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí