Per segon any consecutiu la Gran Fira de València donarà cabuda a les muixerangues valencianes en la seua programació, amb l’organització de la Trobada de Muixerangues de la Gran Fira de València. L’esdeveniment tindrà lloc el dissabte 6 de juliol, amb la participació de la Jove Muixeranga de València, representant local, i la Muixeranga de la Safor, una de les colles destacades del panorama muixeranguer. En conjunt s’aplegaran a la plaça del Mercat, a la porta de la Llotja de la Seda, més de 200 muixeranguers, muixerangueres i músics de tabal i dolçaina.
La 2a Trobada de Muixerangues de la Gran Fira començarà a les 18.30 a la plaça de la Mare de Déu, on les colles s’enfaixaran. A les 19.00 les colles faran la primera construcció muixeranguera i eixiran en cercavila, que comptarà amb música i més figures muixerangueres, cap al carrer del Micalet. A les 20.00 es preveu l’arribada a la plaça del Mercat i l’inici de l’actuació, en el format habitual de tres rondes per colla i ronda de pilars de comiat.
La Jove Muixeranga de València i la Muixeranga de la Safor són dues colles molt representatives del nou moviment muixeranguer, que ha irromput amb força els darrers anys en el panorama de la cultura popular valenciana. La Jove Muixeranga, que es va presentar oficialment la primavera de 2015, ha anat des de llavors augmentat progressivament el seu nombre de membres; el 6 de juliol comptarà en la plaça amb prop de 120 camises taronges, el seu color oficial junt al negre. La colla de la ciutat de València ha consolidat en el seu repertori figures de cinc alçades, i ve d’actuar en la 20a Trobada de Muixerangues d’Algemesí, la més important del calendari. Dissabte provarà de repetir la fita, a més d’introduir noves construccions més complexes al seu catàleg de figures.
De la seua banda la Muixeranga de la Safor va nàixer l’any 2002. És, deixant de banda les
muixerangues tradicionals, una de les colles més antigues. Es tracta d’una de les colles amb més potencial de l’actual panorama muixeranguer, havent incorporant amb solidesa i
regularitat figures de cinc alçades al seu repertori. La colla saforenca organitza des de fa tres anys la Diada Muixeranguera de la Safor, en el marc de les festes majors de Gandia.
La Muixeranga és la tradició valenciana de construcció de torres humanes. Ha estat declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat en el marc de les Festes de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí, la localitat de la Ribera Alta on millor s’ha conservat i la seua pràctica ha excel·lit. En els darrers anys en nombroses localitats valencianes, des de Vinaròs a Alacant, s’ha iniciat un vigorós moviment de recuperació que també ha arribat al Cap i Casal. Ara per ara ja s’ha constituït la Federació Coordinadora de Muixerangues, que compta amb 21 colles adherides.
Trobada de Muixerangues de la Gran Fira de València
- Plaça de la Mare de Déu (enfaixada i eixida de la cercavila) 18.30
- Cercavila (carrer Micalet, Porta dels Ferros de la Seu, Santa Caterina, carrer Sant Vicent, Maria Cristina, pl. del Mercat) 19.00
- Plaça del Mercat (actuació) 20.00