Foios justifica la pujada de l’impost de vehicles pel deute i la “precària situació econòmica” de l’Ajuntament

915

Durant estos dies s’està passant al cobrament l’impost de vehicles de Foios i els veïns propietaris de vehicles han comprovat que s’ha produït un increment en el rebut d’entre 12 i 25 euros, en funció de la potència del turisme. Des del Govern municipal expliquen que l’increment es deu a la “precària situació econòmica” de l’Ajuntament que obligà a redactar i complir un estricte Pla d’Ajust.

L’augment de l’Impost de Vehicles de Tracció Mecànica s’aprovà en el ple de setembre, amb tot un seguit d’altres modificacions en les ordenances fiscals, com ara el fraccionament de l’Impost de Bens Immobles o la reducció de la bonificació per domiciliació del 5 al 2%, o la recuperació de la gestió tributària que estava delegada en Diputació, mesures totes elles que tenen efectes per a l’exercici 2017.

Segons el Govern municipal, “la raó de l’increment de l’impost de vehicles és complir el Pla d’Ajust a què estem obligats pel Ministeri d’Hisenda per poder aconseguir el finançament de l’ICO, a causa de la precària situació econòmica de l’Ajuntament. Com a mesura compensatòria s’ha ampliat el fraccionament de l’IBI a sis mensualitats amb l’objectiu de fer més lleugera la càrrega impositiva municipal”.

“A pesar dels evidents progressos econòmics i financers que s’estan duent a terme -es paga als proveïdors en un termini raonable, s’ha produït una reducció notable de l’endeutament i recentment hem conegut la liquidació positiva del 2016 que es destinarà a pagar a proveïdors-, la situació econòmica de l’Ajuntament continua sent molt delicada i encara amb molts reptes per davant”, assenyalen des de l’equip de Govern.

A més, acusen a l’anterior Govern del PP de no haver fet res per pal•liar esta greu situació ja que “aprovà un pla d’ajust en el 2012 que no va aplicar, la qual cosa empitjorà la situació econòmica de l’Ajuntament i l’ha abocat a la vigilància estreta dels organismes de control de l’Estat, especialment del Ministeri d’Hisenda i del Tribunal de Cuentas”.

Enguany, Foios ha de fer front a obligacions per més d’un milió i mig d’euros. A banda de l’amortització de 600.000 euros anuals, la major part pel préstec de 4 milions que va concertar el Partit Popular en el 2012, s’ha de pagar l’últim termini de 200.000 euros per l’expropiació dels terrenys del Parc de Cuiper, una sentència de 245.000 euros pels interessos de demora en la urbanització del Sector Sud i també vol fer front “als més 500.000 euros en factures que el Partit Popular deixà per pagar, entre els anys 2009 i 2015”.

Les exigències del Ministeri d’Hisenda són clares i l’Ajuntament havia d’augmentar els seus ingressos per poder obtindre el finançament del deute. Així, el Govern municipal s’ha decantat, com a mal menor, per una pujada de l‘impost de vehicles, “moderada en termes absoluts, i que situa l’impost en la mitjana exacta dels pobles del voltant, amb un impacte d’uns 70.000 euros d’ingressos addicionals”.

A pesar de les pressions del Ministeri, l’Ajuntament ha optat per l’Impost de Vehicles front a un increment de la Contribució Urbana, que haguera suposat un major impacte sobre el veïnat, expliquen. “Esta i d’altres accions implantades en els últims temps han evitat mesures més dràstiques i majors pujades d’impostos com ens ha demanat insistentment el Govern central i estem convençuts que es podran atendre les obligacions presents i futures sense acudir a la revisió d’altres impostos municipals”, conclouen des del Govern municipal.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.