Foios celebra les seues primeres jornades de Memòria Democràtica

736

El dies 14, 15, 16 i 17 de novembre Foios celebrarà les seues primeres Jornades de Memòria Democràtica.

Les Jornades donarà inici els dies 14 i 15 en la projecció de dos documentals 'El Terrer' i 'Dones de Novembre', sobre la dificultat suportada durant dècades pels familiars de les persones assassinades (des de 1939 fins a 1956) i silenciades durant la Dictadura franquista per poder recuperar els cossos que descansen en les fosses comunes del cementeri de Paterna.

El divendres 16 a la mateix hora i al mateix lloc, es realitzarà una xerrada-col·loqui sobre els casos de memòria històrica a la població de Foios, desenvolupada per Matías Alonso, coordinador del Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica.

El dissabte 17 a les 19:00h al Saló d'Actes de l'Ajuntament s'analitzarà el conflicte del vot femení durant l'època de la II República espanyola, de la mà de Lupe Barrachina, graduada en Història.

En paraules de Juanjo Civera, Regidor de Cultura de l'Ajuntament de Foios, “amb aquestes activitats es pretén informar d'allò que va ocórrer durant la citada època de post-guerra i fomentar el pensament crític informatiu dels fets ocorreguts, per evitar allò del que mai estem salvats: la intolerància. Veritat, justícia i reparació és el que sempre han reclamat els familiars de les víctimes i, amb aquestes jornades, anem a promoure que això es complisca”.

Civera ha explicat que “són diverses les actuacions referents a la Memòria Democràtica o Històrica que es van a dur a terme al poble, com ara, la substitució de les plaques als habitatges protegits (VPO) dels anys seixanta i setanta en les quals apareix els jou i les fletxes falangistes i la proposta al Ple de l’Ajuntament per atorgar un carrer a José Ros Lacruz, alcalde democràtic assassinat a l’any 1940”, entre altres”.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.