Este divendres, jornada en defensa de l’Albufera de València i presentació del II Banc de Palla d’Arròs

0
247
Bankia

JornadaReflexióEste divendres, 20 de novembre, es donarà a conéixer el II Banc de Palla d’Arròs de l’Albufera. Esta iniciativa, impulsada per Acció Ecologista-Agró, la Cooperativa Agroecològica L’Aixada com Eixida, l’Escola de Capatassos Agrícoles de Catarroja (Diputació de València), la Fundació Assut i el CERAI (Centre d’Estudis Rurals i d’Agricultura Internacional) amb la col·laboració de la cooperativa de bioconstrucció Okambuva i amb l’assessorament de la Col·lecció Espanyola de Cultius Tipus (CECT) de la Universitat de València, pretén posar en contacte  la palla de l’arròs amb els seus possibles usuaris, enfortint els lligams entre horta i marjal i la implicació social en la conservació i defensa del territori.

Este pioner banc facilita l’accés a la palla d’arròs, empacada en bales, als usuaris que així ho han sol·licitat. L’any passat es van gestionar més de 700 bales i enguany hem rebut més de 1.200 comandes. Les condicions meteorològiques, per ara, han complicat l’empacat amb tanta pluja. Així que encara no sabem bé quantes bales i per a quins usos es poden gastar. Tot un aprenentatge, que ha sorgit des dels col·lectius que volen implicar-se de manera activa en la gestió del territori, com ara llauradors ecològics, bioconstructors…

Un altre objectiu del projecte és la reflexió. Per això, el mateix divendres, a partir de les 17:00 hores, es celebrarà una jornada a l’Escola de Capatassos de Catarroja per a posar en comú la problemàtica de la palla de l’arròs al Parc Natural de l’Albufera de València. “Debatrem i explicarem les propostes sorgides des de les administracions, la ciutadania o des de la iniciativa privada que poden contribuir a solucionar este problema i les seues conseqüències ambientals. Ens interessa també, dins de l’agroecologia, la possibilitat de dur a terme projectes d’arròs ecològic a l’Albufera”, expliquen els organtizadors.

Esta jornada de reflexió comptarà amb una taula redona amb representants de les administracions responsables de la gestió de la palla de l’arròs i l’Albufera, com ara la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural. Concretament participarà un representant de la Direcció General de Medi Natural i Maite Cháfer, Directora General de Desenvolupament Rural i Política Agrària Comú (PAC).

També s’ha convidat a Josep Roselló, científic de l’Institut Valencià d’Investigacions Agràries i membre de l’associació Llavors d’Ací. I per a parlar de les possibilitats de l’arròs ecològic a l’Albufera asistirà Ignasi Ripoll (projecte Riet Vell de SEO/BirdLife) que explicarà com funciona esta iniciativa al Delta de l’Ebre. Per últim, cal destacar que també estarà Enric Navarro, llaurador ecològic i representant de Per l’Horta i el Consell Agrari Municipal de València.

A la jornada s’ha convidat a representants municipals de les diferents localitats del parc natural. Entre els representants que han confirmat ja la seua assistència està Sergi Campillo, regidor de Devesa-Albufera de l’Ajuntament de València. A més a més, també es donarà la paraula als usuaris del Banc de Palla d’Arròs de l’Albufera: llauradors ecològics, els nostres col·laboradors d’Okambuva que parlaran del potencial de la palla de l’arròs per a bioconstrucció, presentarem iniciativa per a fer pasta de paper d’arròs i envasos…

“I, per descomptat, també escoltarem els sindicats agraris del sector arrosser, una peça clau en este tema. Esperem que el debat siga molt enriquidor i sembre propostes per a futures línies de treball”, assenyalen.

A més a més de la jornada de divendres, este dissabte, 21 de novembre, la Fundació Assut, dins de la mateixa iniciativa, ha preparat un taller infantil sobre paper d’arròs a la Trilladora de Tocaio. Per a més informació sobre este taller, envia un correu electrònic a inscripcions a cerca@fundacioassut.org.Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here