Els ecologistes demanen ampliar l’àrea forestal de La Costera i limitar les noves edificacions i usos

0
75
Bankia

El passat 27 de gener, el col•lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró Horta Nord presentà les seues al•legacions al Pla Especial del Paratge Natural Municipal de La Costera, un ecosistema forestal que des de 2011 està baix la custòdia del territori ecologista. Encara que, per a AE-Agró este document, aprovat en desembre per l’Ajuntament de Puçol, és una bona ferramenta per a la gestió mediambiental, “encara és pot millorar”.
Així, han presentat al•legacions basades, per exemple, en el fet de que el document deixa la porta oberta a usos i activitats incompatibles amb la protecció del paratge, com és el cas de la ramaderia, la silvicultura destructiva o noves edificacions, i, a més a més, inclou com a Zona d’Ús Públic la pineda del Barranc Pasqual, que pel seu bon estat de conservació i la seua ubicació estratègica hauria de formar part de l’Àrea Forestal.

Després de tindre accés l’any passat a l’esborrany del Pla Especial del Paratge Natural Municipal de La Costera (PEPNMC) i reunir-se amb l’anterior equip de Govern de l’Ajuntament de Puçol per a aportar millores al text original, el passat mes de desembre el Consistori puçolenc aprovà, amb més de cinc anys de retràs, el PEPNMC.

Este document arreplega algunes de les suggerències aportades d’AE-Agró, com per exemple no permetre la instal•lació de cabanyes de fusta ni bars ni restaurants ni piscines en el paratge, reconéixer la problemàtica de les espècies exòtiques invasores, prohibir l’ús de La Costera com a magatzem municipal, limitar la caça o que el valencià siga la llengua preferent en els cartells i publicacions d’este paratge natural municipal.

“Gràcies a estes i altres modificacions, que incrementen la càrrega conservacionista del PEPNMC, el document pot considerar-se com una bona ferramenta per a gestionar mediambientalment La Costera i no com una simple coartada per a l’explotació comercial del paratge en mans privades, com ocorria amb el text original”, assenyalen des de la formació ecologista.

Tanmateix, consideren que el pla encara es pot millorar, motiu pel qual AE-Agró, que té la custòdia del territori d’este paratge natural municipal des de 2011, ha al•legat al PEPNMC. Una de les principals propostes ecologistes afecta a la zonificació del paratge, que qualifica la pineda del Barranc Pasqual com a Zona d’Ús Públic, permetent així la instal•lació de circuits lúdics i d’esports d’aventura en un punt estratègic per a la fauna de La Costera.

Per a AE-Agró esta pineda, a excepció dels antics hivernacles, hauria de formar part de l’Àrea Forestal en el PEPNMC, ja que actualment és una de les zones de bosc millor conservades i a més a més està ubicada junt al Barranc Pasqual, que és el corredor ecològic que connecta La Costera amb la resta de la Serra Calderona. “L’únic problema que patix actualment esta pineda és la dispersió de residus, com a conseqüència de l’acumulació de fem i mobiliari urbà per part de l’Ajuntament de Puçol després d’anys utilitzar el paratge com a magatzem municipal”, expliquen.

Altra suggerència d’AE-Agró en les seues al•legacions és la prohibició de noves construccions i l’eliminació de la clàusula del PEPNMC que permet ampliar en un 20% els actuals edificis. En La Costera hi ha més d’una desena d’edificis de titularitat pública, que constituïxen el Bé Etnològic de Patrimoni Industrial dels Polvorins de Riotinto, i la majoria d’ells es troben sense un ús específic i en mal estat de conservació. Per això, per als ecologistes, “la possibilitat de construir nous edificis o ampliar els actuals suposa una autèntica barrabassada, ja que fins al moment, l’Ajuntament de Puçol ha sigut incapaç de conservar i posar en valors els Polvorins de Riotinto”.

A més d’estes dos grans propostes, les al•legacions d’AE-Agró inclouen també altres suggerències, com ara no permetre la reintroducció del pasturatge, limitar les obres forestals pròpies de la “silvicultura destructiva” que practica la Conselleria de Medi Ambient, incrementar la vigilància i la neteja, accelerar la retirada de la tanca de fil d’aram dels Polvorins de Riotinto o desenvolupar programes d’actuació per a l’estudi de la fauna i flora del paratge i per a fomentar el seu ús públic entre els veïns de Puçol.

Des d’AE-Agró, esperen que el nou equip de Govern de Puçol, com va fer l’anterior, tinga en compte les seues aportacions i suggerències al PEPNMC i que, “entre tots, puguem conservar, pam a pam i dia a dia, el Paratge Natural Municipal de La Costera”.Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here