'El Rall', la nova finestra d'À Punt Ràdio que s’obri cada dia en cada poble de la Comunitat Valenciana

217 lecturas

'El Rall' és el nou d'À Punt Ràdio dedicat a la informació local. Un espai de la proximitat i que acosta de dilluns a divendres, entre les 12:05 h i les 13:30 hores tot allò que és d’interés a les 542 localitats de la Comunitat Valenciana.

Clara Castelló i Helena Montaner, presentadores de 'El Rall' d'À Punt Ràdio
Clara Castelló i Helena Montaner, presentadores de 'El Rall' d'À Punt Ràdio

À Punt dona continuïtat a un programa que ja té més de 20 anys d'història en la Xarxa d'Emissores Municipals Valencianes, de la que formen part 33 emissores municipals que també emeten el programa.

El Rall, ara presentat per Clara Castelló i Helena Montaner, és un espai que busca vertebrar, que recull veus i accents de tot el territori a través dels professionals de les emissores municipals i del testimoni dels col·lectius que treballen als pobles i del seu veïnat. Una finestra que ens permet sentir l'àmplia vida que hi ha a les 542 localitats valencianes.

Per conéixer més del programa parlem en Clara Castelló i Helena Montaner, presentadores de ‘El Rall’

- Bon dia. Per a tots aquells que encara no sàpiguen que es El Rall ¿Què es Rall?

El Rall és un magazín que es fa en col·laboració de la Xarxa d'Emissores Municipals Valencianes i de la Federació Valenciana de Municipis i Província. La idea és arribar a cada racó del nostre territori i acostar la informació, les curiositats, els personatges il·lustres, donar a conéixer a personatges anònims i històries i donar l'oportunitat que els oients coneguen notícies, curiositats i històries que d'una altra forma seria difícil conéixer.

- ¿Com qualificareu el programa? ¿És un programa d'entreteniment o d'informació? ¿És un magazín o un informatiu?

És un magazín. L’actualitat no és la nostra prioritat. Acostem històries que normalment no tenen espai en altres programes de Punt. Volem donar veu als veïns i veïnes i comptar les històries curioses que succeeixen cada dia a la Comunitat Valenciana.

- Dintre de l'escaleta ¿en quins temes poseu més el focus?

El focus és social. Busquem el personatge del dia, el tema del dia, la història que està darrere de l’actualitat. Tornar-nos a acostar a la gent que abans tenia molt més protagonisme i que havia perdut eixa finestra a on contar les seues vivències. Eixes històries són el nostre focus principal.

- Entenem que l’actualitat no és la vostra màxima prioritat, que eixa secció té més finestres obertes en A Punt Ràdio.

- El nostre ganxo de cada dia pot ser un tema d’actualitat, però no tractat com si fora la portada d'un informatiu. La idea és traslladar eixa actualitat a les nostres localitats. Buscar que es fa en el territori. Buscar històries i personatges que tinguen relació, vinculació, alguna cosa a contar sobre el tema del dia. Però no de forma exclusiva. El nostre ganxo del dia també pot ser un tema que no siga portada d'un diari.

Clara Castelló, Helena Montaner i Carles Galletero a 'El Rall' d'À Punt Ràdio- ¿Com és un programa d'El Rall? Teniu moltes seccions, molts corresponsals, molt material…

No són programes monotemàtics. És un programa diari. Tenim hora i mitja, Tenim seccions fixes i tenim seccions setmanals. Sempre comencen en el tema del dia, que obri el programa i que potser una història que ens crida molt l’atenció -un projecte solidari, una iniciativa innovadora o un projecte guardonat en un premi-. Tenim secció de gastronomia, de literatura, de les bandes de música, de rondalles, Llegendes i històries màgiques… Però no cada dia tenim la mateixa estructura. Variem molt.

- Ara en el seu pas A Punt, El Rall haurà d'ampliar el focus informatiu en altres localitats que no formen part de la Xarxa o llocs a on no aplegaven les seues freqüències ¿Vos condiciona per fer el programa tindre o no tindre corresponsal per a triar temes?

- No es condiciona, però és de veres que tindre com corresponsalies ens facilita molt el treball. Esta proximitat que tenim des de les emissores locals és impossible tindre-la des dels estudis centrals. Estem parlant de 33 localitats. De 33 corresponsalies. Però no ens condiciona. Per exemple la Xarxa només té una emissora als territoris del nord. Òbviament À Punt és una emissora autonòmica. Hem d'arribar a cada poble.

- ¿Com és treballar en 33 emissores de la Xarxa? ¿Com ens organitzeu? ¿Vos proposen temes?

Estem en contacte en ells a través del grup de whatsapp, que bull cada dia, o per correu. Ens subministren molts temes, estan en contacte en la gent, xafen el carrer cada dia… Nosaltres en criteris periodístics seleccionem els temes. Tractem de prioritzar temes que tenen certa data de caducitat o que seran notícia d'aquí a poc temps. La Xarxa d’Emissores ens dona moltes i bones idees que al final tractem d’organitzar, prioritzar, treballar i donem a conéixer a través del programa.

- El Rall és una ferramenta molt potent, un altaveu molt gran. Cada dia obri la finestra a les 542 localitats que formen part de la Comunitat Valenciana.

El programa s’emet cada dia per À Punt i per 27 emissores de la Xarxa. Unes ho fan en directe i altres guarden el programa però a no fer-ho a la mateixa hora. Però és cert. Tenim un altaveu molt potent.

-Per acabar, vos volem fer una consulta/pregunta, les emissores de la Xarxa tenen el seu espai, però ¿tenen espai en El Rall les informacions de mitjans de proximitat? ¿Esteu treballant esta possibilitat?

Clar. Els mitjans de proximitats sou una fuente important de notícies. De fet ja hem treballat en alguns mitjans, però estem oberts a ampliar esa col·laboració. El Rall és un projecte ambiciós que aspira a abraçar-vos a tots.

-D'acord. Vos prenim la paraula.

Estarem en contacte.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí