El Museu del Palmito d'Aldaia i l'Acadèmia Valenciana de la Llengua elaboraràn un vocabulari del palmito

1039

El Museu del Palmito d'Aldaia (MUPA) i  l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) han iniciat converses per a elaborar un vocabulari del palmito de l'A a la Z en valencià que arreplegue totes les paraules relacionades amb aquest ofici ancestral i artesanal. El projecte lingüístic pretén recuperar un lèxic popular  d'un vell ofici, desaparegut ja a Europa occidental, que únicament es manté viu i actiu a Aldaia i la comarca de l'Horta.

El dijous, dia 20 de juliol, diversos acadèmics de l'AVL visitaren el MUPA per conèixer el món del palmito i ultimar els detalls sobre la confecció d'un vocabulari que arreplegue tota la rica cultura dels ventalls.

En la visita hi eren els acadèmics, Imma Cerdà, Josep Lacreu i Artur Ahuir, els quals van estar acompanyats per l'alcalde d'Aldaia, Guillermo Luján, la regidora de Cultura Empar Folgado; els germans Ángel i Paco Blay Villa, els últims palmiters de nacre d'Europa; i el coordinador del MUPA, Francesc Martínez. Els acadèmics visitaren l'exposició permanent del museu i la mostra temporal ‘Cinc segles d'art palmiter’, dels germans Blay Villa.

L'elaboració d'un vocabulari específic del palmito es realitzarà en diverses fases, per a la qual cosa el MUPA vol comptar amb la col·laboració, a més dels germans Blay Villa, dels palmiters més veterans el Gremi de Mestres Palmiters de València i de l'Asociación de Artesanos Abaniqueros de Aldaia.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.