El Museu del Palmito d’Aldaia i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua elaboraràn un vocabulari del palmito

0
499

El Museu del Palmito d’Aldaia (MUPA) i  l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) han iniciat converses per a elaborar un vocabulari del palmito de l’A a la Z en valencià que arreplegue totes les paraules relacionades amb aquest ofici ancestral i artesanal. El projecte lingüístic pretén recuperar un lèxic popular  d’un vell ofici, desaparegut ja a Europa occidental, que únicament es manté viu i actiu a Aldaia i la comarca de l’Horta.

El dijous, dia 20 de juliol, diversos acadèmics de l’AVL visitaren el MUPA per conèixer el món del palmito i ultimar els detalls sobre la confecció d’un vocabulari que arreplegue tota la rica cultura dels ventalls.

En la visita hi eren els acadèmics, Imma Cerdà, Josep Lacreu i Artur Ahuir, els quals van estar acompanyats per l’alcalde d’Aldaia, Guillermo Luján, la regidora de Cultura Empar Folgado; els germans Ángel i Paco Blay Villa, els últims palmiters de nacre d’Europa; i el coordinador del MUPA, Francesc Martínez. Els acadèmics visitaren l’exposició permanent del museu i la mostra temporal ‘Cinc segles d’art palmiter’, dels germans Blay Villa.

L’elaboració d’un vocabulari específic del palmito es realitzarà en diverses fases, per a la qual cosa el MUPA vol comptar amb la col·laboració, a més dels germans Blay Villa, dels palmiters més veterans el Gremi de Mestres Palmiters de València i de l’Asociación de Artesanos Abaniqueros de Aldaia.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here