El Gremi de Palmiters Artesans elabora una Ruta del Palmito que transcorre per Aldaia, Alaquàs, Xirivella i Godella

0
217

ruta del palmito alaquàs aldaia godella xirivellaEl Gremi de Palmiters Artesans i els ajuntaments d’Aldaia, Alaquàs, Xirivella i Godella van presentar ahir la Ruta del Palmito al Museu del Palmito, a Aldaia. La iniciativa pretén difondre la història i el caràcter artesanal d’aquest producte, així com els punts de producció que romanen actius en l’actualitat.

A l’acte han assistit l’alcaldessa de Godella, Eva Sanchis, i la regidora de Cultura, Tatiana Prades, a més de l’alcalde amfitrió, Guillermo Luján, l’alcaldessa d’Alaquàs, Elvira García, i l’alcalde de Xirivella, Michel Montaner, així com diversos edils de les diferents corporacions del terme en les quals hi ha tallers artesans especialitzats en el món del ventall.

Amb aquest objectiu, s’ha editat una petita guia que assenyala els 28 fabricants de ventalls artesans que existeixen avui dia, dels quals 17 es troben a Aldaia, principal centre productor amb Alaquàs, Godella, Xirivella, Quart de Poblet, Xiva i València.

Durant l’acte, el president del gremi, Guillermo Carbonell, ha recordat la història de com el ventall va arribar a Espanya i com les ciutats van intentar assentar-ne i consolidar-ne la producció per a convertir-se en distribuïdores del producte. No obstant això, només València ho va aconseguir, fins al punt que actualment la província segueix sent la subministradora de ventalls, per excel·lència, a la resta d’Espanya i a tot Europa.

Així mateix, Carbonell ha rememorat que el sector artesà dedicat al muntatge dels ventalls tradicionalment s’ha situat a Aldaia, mentre que Godella i Burjassot sempre han acollit els tallers dedicats a pintar i ornamentar les peces. A mitjan segle XX, la xifra de negocis d’artesania “triplicava l’actual”. Segons el director del Museu del Palmito, Francesc Martínez, el principal repte a què s’enfronta el sector és “la competència asiàtica” que ha provocat “una forta crisi que s’arrossega des de fa anys”.

La Ruta del Palmito pretén, precisament, convertir-se en una ajuda per a la producció artesanal de ventalls ja que ofereix informació sobre els punts de fabricació i venda, tant per a detallistes com per a compres a l’engròs.

L’alcalde d’Aldaia, per la seua banda, ha destacat que tot el projecte que envolta el ventall s’enfronta a dues fites principals: l’absència de formació reglada per als futurs artesans i la potenciació del sector com a motor econòmic de futur. No obstant això, el mandatari ha posat l’accent que, en l’actualitat, “ja s’està treballant amb el Consell per a regularitzar-ne l’aspecte formatiu”.

Per a Eva Sanchis, l’alcaldessa de Godella, és un orgull que Godella figure “al mapa dels artesans per tot el que ha significat per a la localitat el treball dels artistes palmiters i estem principalment interessats en el projecte formatiu d’aquesta Ruta”.

La Ruta es complementa amb una exposició, que també es va inaugurar ahir, al Centre Comercial Bonaire. La mostra, titulada 300 anys fent bon aire, arreplega la part històrica de l’evolució del ventall i exhibeix peces de col·lecció, algunes de les quals actualment es produeixen als tallers de l’àrea metropolitana. El director de Bonaire, Fernando García, s’ha mostrat “orgullós” que el centre comercial aculla de manera temporal una exposició que representa “una activitat tan bonica i amb tanta història”.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here