El 80 % del pressupost de les Festes Patronals de Torrent es queda al municipi

944

L'Ajuntament de Torrent ha fet balanç de les Festes Patronals 2017 que conclouen ara amb la processó dels sants Abdó i Senen. Segons les estimacions del Govern municipal, el 80 % del pressupost s'ha quedat al municipi generant “el major impacte econòmic”.

Les Festes Patronals van omplir durant tota la setmana cada racó de la ciutat amb multitud d’espectacles per a tots els públics en “les festes més participatives i econòmiques”. Dels 195.000 euros de pressupost, el 80 % repercuteix directament en empreses d’espectacles i associacions locals, deixant “la major empremta econòmica de l’última dècada”, segons l'equip de Govern.

Gestionant de manera directa i responsable, ajustant al màxim el catxé dels artistes i fugint dels macroconcerts que absorvien la part més cridanera dels pressupostos pels intermediaris, tot el potencial econòmic es deriva directament sobre els col·lectius de la ciutat “permetent amb les millores tècniques que les condicions dels seus espectacles passen de la consideració amateur a la professional, i un bon exemple són el Festival Nacional de Folklore o el de Playbacks Fallers”, segons paraules del regidor de l’àrea, Alfred Costa.

Així, més del 30 % del pressupost final s’ ha destinat a grups i associacions locals. El mateix percentatge s’ha destinat a companyies valencianes encarregades de diferents espectacles. A més a més, dins del pressupost global s’inclouen els 36.000 euros del Rockejat, cinc vegades més barat que el 2014; o altres despeses abans no computades a la partida de festes com ara el 7 % dedicat al disseny i difusió. El regidor d’Activitats Lúdiques, Alfred Costa, ha volgut destacar “el caràcter popular, la responsabilitat i la participació de tota la ciutat en unes festes que hem volgut fer arribar a tots els barris en la programació d’actes més camaleòniques que mai ha tingut Torrent” .

Processó en honor d'Abdó i Senen

Centenars de veïns i veïnes de la ciutat van eixir ahir al carrer per posar un punt final a les Festes Patronals d’enguany. S’han viscut unes setmanes molt intenses plenes de música, tradició i, sobretot, germanor. Els torrentins i torrentines van homenatjar als patrons de la localitat, Abdó i Senen celebrant la tradicional missa major i processó en el seu honor.

Tant les comparses mores, com les cristianes de la ciutat no van faltar a esta cita tant important en el seu calendari fester, acompanyades pels seus capitans Vicent Simó del bàndol Moro i Vicent Burguera del bàndol cristià i les alferesies representades per Concha Gallardo i Patricia López.

Tot el teixit festiu de Torrent va participar en la processó en honor als sants, les Falleres Majors de la ciutat, Carmen Sirvent i Paula Giménez; la Reina de l’Encontre, Gemma Torrent i la musa de la música de la Unió Musical de Torrent, Ana María Castro, van estar presents junt amb l’alcalde Jesús Ros i gran part de la corporació municipal. Després, els càrrecs moros i cristians van engegar el castell de focs artificials que acomiadà estes festes tant esperades fins l’any vinent.

Gran entrada mora i cristiana

També s'ha celebrat aquest cap de setmana l'acte central de les festes de moros i cristians de Torrent, que han inundat cada racó de la ciutat junt a les activitats programades pel consistori amb motiu de les Festes Patronals.

Des de les 20 hores, les filades cristianes començaren el recorregut des de la parròquia de Mont-Sió fins a Trinitaries. Un dels moments més esperats va arribar amb la filada de les Ballesteres i el seu boato inspirat en la famosa serie de televisió Juego de Tronos precedint a la alferes cristiana, Concha Gallardo.

Altre moment màgic de la nit va ser l'aparició dels Comilitons, la gran familia que este any ha ostentat la capitania en la persona de Vicent Burguera, capità cristià. Comilitons va mostrar a Torrent un boato ple de simbolisme i espectacularitat amb cavalls, catapultes, armes comilitones, monstres, balls i com no els batallons comilitons a peu i a cavall per donar pas a Vicent Burguera, capità cristià, acompanyat del seu fill que seguint l'exemple del seu pare també va desfilar muntat en un cavall.

A continuació, les comparses mores van iniciar el seu recorregut que, ple de gom a gom, va gaudir de cada tratge, del moviment dels caporals, de la música i de l'espectacularitat. La comparsa Beduïns va repartir obsequis beduïns al públic, els balls i les diferents esquadres realenques i guerreres van donar pas a la carrossa de Patricia López, alferes mora.

Cal destacar el gran seguiment que va tindre l'acte a través de la retransmissió que l'Ajuntament de Torrent va a oferir pel canal de Youtube i la pàgina de Facebook Ajuntament de Torrent. Un acte que es va seguir en llocs com Argentina, Florida, México, Madrid, Barcelona, Logroño, República Dominicana, Burriana, Elche, Catarroja, Calpe, Bolivia, Portugal, Líbano, Perú o Londres. En total,més de 20.000 reproduccions i l'abast de més de 50.000 usuaris.

Com a epíleg de la nit, la comparsa Sumayl's va oferir un boato molt complet amb espectacles de llums, foc, cavalls i balls. Les esquadres mores de Sumayl's van anar donant pas a l'aparició de l'ambaixadora Ascen Morera qui visiblement emocionada va anar saludant a amics, familiars i al poble de Torrent en general qui esperava amb moltes ganes l'arribada de Vicent Simó amb la seua "favorita" Meritxell Simó dalt de la seua carrossa per tancar la desfilada.

Agraïment a la Policia, PC i Creu Roja

Ara, amb les festes ja concloses, l'Ajuntament ha volgut agraïr la labor de la Policia Local, Protecció Civil, Creu Roja i els Serveis Municipals. “Han sigut uns dies en que el treball i, sobre tot, la coordinació constnt dels voluntaris i treballadors ha sigut fonamental per a una ciutat que encapçala l'activitat festera de la comarca”.

Així, des de l'Ajuntament i, en concret, des de la Regidoria de Personal, Seguretat Ciutadana i Espais Púlbics, s'ha volgut agraïr i valorar la labor de tot el personal que ha colaborat a les festes. També, als voluntaris de Protecció Civil de municipis com Riba-roja del Turia, Catarroja, Segorb, Alginet, Godelleta o Cheste que han augmentat els efectius de Torrent durant els dies de festes.

“Gràcies al segu esforça i implicació, tots els torrentins han gaudit d'unes festes exemplars, on no hi ha hagut que lamentar cap incidència”, ha declarat el regidor José Antonio Castillejo.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.