Dos nous casos de discriminació en centres de salut de Puçol i Catarroja per utilitzar el valencià

105 lecturas

La Plataforma per la Llengua País Valencià ha rebut fins a dotze queixes per discriminacions lingüístiques des de març de l'any passat fins avui, al sector sanitari. La plataforma ha pogut constatar que el valencià encara té marge de millora en webs, contestadors automàtics o programes informàtics d’ús intern.

conselleria de sanitat sede

 

Segons Llengua País Valencià, els casos més greus són els de pacients que han estat obligats a expressar-se en castellà si volien ser atesos per professionals sanitaris o que han estat discriminats pel fet d’haver-s’hi adreçat en valencià. Afirmen que han rebut fins a vuit queixes d’aquest tipus.

Tal i com relaten desde la mateixa plataforma, ara fa un any, una metgessa de l’ambulatori de Puçol ''va exigir a una pacient'' que no li parlara en valencià. Al maig, l’hospital Lluís Alcanyís de Xàtiva ''va negar a un pacient'' el dret d’expressar-se en valencià a la consulta d’oftalmologia

A l’agost del mateix any, al centre de salut de Catarroja, una metgessa d’urgències va dir a una pacient de 97 anys ''que no entenia el valencià'' i la familiar que l’acompanyava va haver de fer-li de traductora.

Fets com aquestos ''es varen repetir'' a localitats com Vinaròs, al decembre a la Vila Joiosa  o l'últim ja en febrer d'aquest any, al centre de salut de Benilloba, quan el centre ''va negar l’atenció mèdica en valencià'' a una usuària en dues ocasions: primer a través d’una conversa telefònica i, després, a través del mateix metge, que, a més, li va dir que ''s’oposava a fer cap curs per aprendre valencià'' i que considerava que la pacient era “una intransigent”.

Queixes per l’absència del valencià 

D’altra banda, la retolació dels pavellons que fins a l’octubre van acollir la vacunació massiva contra la Covid-19 a Alacant, Paterna i Sant Vicent del Raspeig també ''eren només en castellà''. Desde la ONG del valencià denuncien que encara avui, el web del departament de salut d’Alacant continua funcionant només en castellà.

I continuen: ''el programa informàtic que fan servir els professionals sanitaris a les consultes, no permet que s’escriguen en valencià els diagnòstics mèdics ni les informacions sobre les professions dels pacients. Això obliga els metges a redactar els diagnòstics en castellà''.

Amb tot, Plataforma per la Llengua demana a la Conselleria de Sanitat que ''actue per posar fi a aquestes discriminacions lingüístiques per part de professionals sanitaris'', siguen funcionaris o no, i exigeix a la Generalitat Valenciana que  en l’àmbit de la sanitat per garantir que es respecten els drets lingüístics de la ciutadania''.

L’entitat considera que les situacions denunciades són contràries la Llei 4/1983, d’ús i ensenyament del valencià.

 

 

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí