Compromís per Paterna proposa posar-li un carrer a Vicent Miquel Carceller, editor de ‘La Traca’ i ‘El Fallero’

988

El grup de Compromís per Paterna poposarà el proper ple municipal posar-li el nom de l’editor valencià Vicent Miquel Carceller al carrer 549 de la Canyada, on l’editor de la revista La Traca i de l’anuari El Fallero tenia la seua residència.

Juama Ramón, portaveu de Compromís per Paterna, ha declarat: “Vicent Miquel Carceller va ser una personalitat imprescindible per a comprendre la idiosincràsia valenciana de l’època. Va utilitzar la ironia i la sàtira per criticar el poder establert del primer terç del segle XX per la qual cosa va ser torturat i afusellat per la dictadura franquista. En Compromís considerem necessari recuperar la seua figura com patrimoni històric i cultural del nostre poble”.

El proper mes de juny farà 77 anys de l’afusellament en Paterna de l’editor Vicent Miguel Carceller. Va editar, d’entre altres publicacions, la revista La Traca. En ella es feia un repàs de l’actualitat amb una crítica mordaç i satírica a tot el poder establert, des de la cúria eclesial fins a la monarquia, passant per l’exèrcit i una burgesia que s’apartava del poble castellanitzant-se i menyspreant les expressions populars de la cultura valenciana.

Va dinamitzar la cultura popular valenciana fundant el Nostre Teatre, editant la revista el Cuento del dumenche i l’anuari El Fallero o escrivint diferents sainets seguint les petjades d’Eduard Escalante. Carceller va estar molt lligat a la Canyada des d’on escrigué alguns dels seus relats, ja que tenia una residència al carrer 549 on antigament a la tanca hi havia reproduccions en material de falla de dos barraques, la Llotja i el Micalet, a més d’una escultura el Nano de grans dimensions.

La casa es convertí així en un punt d’atracció turístic on acudia la gent a fer-se fotos. De fet, segons Ramón, “la gent més major de la Canyada recorda encara aquella tanca i, la no tan major, recorda assomar-se a l’interior del jardí per veure l’escultura una vegada remodelat el xalet i enderrocada la tanca amb les barraques. Per això volem recuperar tant la seua figura com eixa part de la nostra història recent que té a vore amb l’editor”.

Carceller va ser també un ferm defensor dels drets dels valencians i valencianes a l’autogovern. De fet, va col·laborar activament en impulsar l’estatut d’autonomia valencià i va militar en el republicanisme blasquista, en un principi i, posteriorment, en Esquerra Republicana.

Compromís portarà al ple del pròxim 26 d’abril una proposta perquè la Junta de Barri de la Canyada valore la possibilitat de canviar el nom del carrer 549 per carrer de l’Editor Vicent Miquel Carceller i instal·lar una placa explicant qui era Carceller i quina va ser la seua relació amb Paterna al mateix carrer.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.