Catarroja i el Parc Natural de l’Albufera es reuneixen per posar en comú les actuacions al Port

615

La directora general del Parc Natural de l’Albufera, Paloma Mateache, s’ha reunit amb l’alcalde de Catarroja, Jesús Monzó, i amb tècnics municipals per tal de conéixer les actuacions que el Consistori vol realitzar en la zona del Port com ara la instal·lació de banys públics i una caseta d’informació turística.

reunió port de catarroja parc natural de l'albuferaL’Ajuntament pretén desenvolupar una serie d’actuacions bàsiques per a millorar el paratge natural i adequar-lo a la presència creixent de visitants, respectant en tot moment l’entorn natural de la zona. En una primera intervenció pretén instal·lar els banys públics i la caseta d’informació turística que servirà per guiar i donar informació als turistes sobre les rutes i les peculiaritats del paratge.

D’altra banda, ja s’ha adjudicat la modificació del traçat del carril bici que unirà l’estació de RENFE amb el Port i que introduirà un nou ramal que arribarà al barranc de Xiva. Després que l’Ajuntament sol·licitara la paralització del projecte per a solucionar el problema de circulació a l’altura de la sèquia de Favara, la conselleria d’Obres Públiques va acceptar les modificacions proposades pel consistori i finalment s’ha adjudicat la realització del projecte a la mateixa empresa que inicialment l’havia fet.

La directora general del Parc Natural s’ha mostrat receptiva a l’hora de valorar les actuacions municipals, ja que en tot moment pretenen respectar la singularitat de l’entorn natural i aportar mitjans de transport sostenibles amb els quals accedir al Port. Lògicament, totes estes actuacions formen part d’un projecte conjunt que s’està planificant i que se sometrà en un futur a la participación ciutadana.

Representants de l’Ajuntament, el Parc Natural de l’Albufera i la Diputació de València, també estan treballant per a convertir en museu les dos barraques tradicionals que hi ha a l’Escola de Capatassos i que depenen del Museu Valencià d’Etnologia. Unes barraques que podran ser visitades per apreciar l’estil de vida típic del passat de la zona.

Així mateix, l’Ajuntament de Catarroja també col·labora amb l’Escola de Capatassos per tal de posar en marxa un innovador projecte de magatzenament de la palla de l’arròs per a la seua posterior comercialització. Una iniciativa que pot aportar una solució alternativa a la crema.

D’altra banda, el Consistori també està treballant perquè el Port de Catarroja compte amb una seu permanent de la Denominació d’Origen de l’Arròs de València, el que potenciaria la imatge del paratge natural que està íntimament lligat al cultiu de l’arròs. De fet, en les pròximes festes majors es dedicarà un dia en exclusiva a la festa de la Sega de l’Arròs.

D’esta manera, l’Ajuntament ha intensificat les relacions amb els organismes lligats al Port per a poder treballar conjuntament en la millora de la zona. Té contactes amb el Parc Natural de l’Albufera, l’Escola de Capatassos (depenent de la Diputació de València), la Denominació d’Origen de l’Arròs de València i el Tancat de la Pipa.

Promoció turística

A banda de les actuacions esmentades, el Consistori ja ha dut a terme altres intervencions al Port. La regidoria de Turisme ha senyalitzat el paratge des de tots els accessos d’entrada a Catarroja. Fins al moment, no estava senyalitzat i els visitants no sabien com arribar-hi. També s’ha publicitat la Ruta Blava fins al Tancat de la Pipa, mitjançant senyalització del recorregut a peu i amb bicicleta. Uns senyals homologats pel Parc Natural de l’Albufera. Altra de les actuacions és la instal·lació de panells indicatius i explicatius de la flora, fauna, gastronomia, tradicions, història del Port, rutes, etcètera.

D’altra banda d’ha iniciat la tramitació per al reconeixement oficial de Catarroja com a Municipi Turístic. Per poder realitzar estos tràmits, es va realitzar les passades festes un recompte exhaustiu de turistes per tal de poder acreditar l’afluència de visitants a les activitats que es feien al Port com a espai d’importància singular.

També s’han elaborat materials de promoció turística que s’han exposat en les dependències de la Diputació de València del carrer Poeta Querol de València. Altra actuació és la creació d’un banc d’imatges del Port de Catarroja i el seu entorn amb la participació directa de la ciutadania que es pot visitar a la web municipal.

Manteniment del Port

Per part de la regidoria del Port s’han netejat els marges del canal, s’han posat tanques i s’han plantat espècies vegetals autòctones de l’Albufera. També s’ha reparat tota la tanca perimetral del passeig i dels miradors i s’ha fet una neteja general de tot el Port, que inclou el manteniment de la carretera d’entrada, la neteja, pintura i reparació de totes els fanals i la retirada d’escombraries.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.