El Port de Catarroja s'ompli amb la Festa de la Sega de l'Arròs

3248

Fotos: Javier Furió.- Ahir diumenge, el Port de Catarroja es va omplir de gom a gom per a cel·lebrar un any més la Festa de la Sega de l'Arròs. Ja de bon matí, les dones i hòmens de la Denominació d'Origen Arròs de València desplegaren diverses activitats per a que els visitants, vinguts de tota la província, pugueren gaudir d'un solejat matí de diumenge amb coses com ara el 'show cooking' on alguns dels millors cuiners arrossers de la comarca explicaven cóm cuinar especialitats poc conegudes i ben tastades dels nostres arrossos. La cuinera de Casa Carmina, de València, ens va sorprendre amb la seua ciència per a cuinar un fabulòs arròs amb boletus i rape. Apetitòs és poc. Poc després, era el torn del restaurant Las Bairetas, de Xiva.

Pero era ja migdia, l'hora de l'acte central del matí: La Sega de l'Arròs. La colla de segadors, ataviats amb la indumentària tradicional, amb camises blaves, faixa negra i descalços, entraven al camp d'arròs davant del centenar de persones que s'havien congregat al voltant per a presenciar la sega. Amb mestratge heretat, els segadors van emprar tot el seu ofici amb les tradicionals corbelles, segant les tiges amb rapidesa.

Mentrestant, Vicent Moncholí amenitzava l'escena explicant al públic, armat amb micròfon, històries i curiositats al voltant d'aquesta pràctica antiga, abandonada pels avanços tecnològics que amb el temps han canviat la mà d'obra humana per les màquines.

Va acabar la recreació de la sega de l'arròs amb els 'Cants de Batre', cançons amb les quals els arrossers s'entretenien mentre trillaven, amb les seues cavalleries, els grans de l'arròs, arrossegant grans taulons de fusta sembrats de fulles amb els quals separaven la brossa del gra. Set veus diferents van completar un nostàlgic quadre de l'antigor, gaudit amb particular dolçor pels més vells de la comarca. Un concurs de cants de batre que va coordinar  Josep Vicent Frechina, crític musical ben conegut de la música tradicional valenciana, i que va guanyar l'única veu femenina procedent de Burjassot.

El premi de Segador d'Honor va recaure enguany en una figura molt volguda al camp valencià i també al món de la cançò i música tradicionals valencianes: Vicent Torrent, cantautor i defensor del cant valencià, líder del grup Al Tall. Tot una institució i un exemple per a tots els amants de la cultura i les tradicions valencianes. Dos dels segadors de la colla foren els encarregats de ficar-li la tradicional faixa negra que ells mateixos porten i que destaquen a Torrent com a segador d'honor.

Tot seguit, el president de Les Corts, Enric Morera, li va fer lliurament d'un quadre alegòric de la sega, com a regal i recordatori de la distinció. Morera va parlar de la importància de poder comptar amb persones con Vicent Torrent, agraïnt-li tot l'esforç del que ha fet gala, sobretot en moments tan difícils com els de la transició.

Relacionat amb aquest tema:

Catarroja, capital gastronòmica del cap de setmana en el concurs d’allipebre i la festa de la sega de l’arròs

També poguérem vore el Concurs de Perxa, amb el que les noves generacions mostrarem la seua perícia a l'hora d'emprar la 'perxa' amb la que governar les barques que habitualment creuen les aigües de l'Albufera. Els perxadors eixien amb les seues barques del pantalà fins al punt on s'havia clavat una perxa coronada amb una banderola, la rodejaven y tornaven al pantalà. Qui feia el recorregut en menys temps era el guanyador. En tot cas, els jóvens valors han rebut l'ofici de boca dels seus pares i certament garantixen la seua pervivència cap al futur.

Encara faltava el millor: tastar les paelles i arrossos que els cuiners de la D. O. Arròs de València havien preparat per a culminar el matí amb el millor dinar posible. Llarguísimes files de persones esperant pacientment el seu torn per a poder comprar les seues racions de bon arròs valencià.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.