Castelló aprova un pressupost de 180 milions per a rellançar la ciutat i pal·liar els efectes de la Covid-19

32

El ple de l’Ajuntament de Castelló ha aprovat aquest dijous el Pressupost General de Castelló per a l’exercici 2020 que ascendeix a 180 milions d’euros i que ha sigut elaborat per a pal·liar els efectes negatius econòmics i socials que l’emergència sanitària i social per la Covid-19 ha tingut a Castelló i per a rellançar la ciutat. El pressupost ha sigut aprovat amb els vots a favor dels grups que componen l’Acord de Fadrell (PSPV-PSOE, Compromís i Podem-EUPV) i amb el vot en contra dels grups de l’oposició integrada per PP, Ciutadans i Vox.

En la sessió plenària, l’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha manifestat que són uns pressupostos «que s’ajusten a aquesta nova realitat, que se centren en construir un Castelló millor i que inverteixen en futur». «Hem aprovat uns comptes els eixos centrals dels quals passen per reforçar les polítiques socials, contribuir a la generació d’ocupació amb projectes com el Pla Contracta Castelló, el Pirecas o el suport al nostre comerç amb una nova línia d’un milió d’euros, i també posant èmfasis en la igualtat, el medi ambient i l’educació», ha destacat.

Marco ha recalcat que són «uns comptes que inverteixen en futur» i amb «actuacions d’emergència» dirigides a per a minorar els impactes de la pandèmia. El pressupost, alineat amb l’Agenda 2030 i els ODS, «té com a objectiu mantindre i ampliar els Serveis Socials de qualitat, amb 14,38 milions d’euros destinats a les polítiques socials, un 4,71% més que l’any passat i un 56% més que en 2015, la qual cosa remarca l’accent social dels pressupostos dels governs progressistes».

L’alcaldessa també ha destacat Europa com «una finestra d’oportunitats en un context en el qual el finançament local és insuficient». Així, ha remarcat que en 2020 s’impulsaran nous projectes amb fons comunitaris, amb una inversió de 5,2 milions.

El regidor d’Hisenda, David Donate, ha afegit que «el pressupost per a 2020 és d’un 10,36% més que el de 2015 i els segons més alts des de 2009». «La responsabilitat dels governs municipals en aquests moments és la de donar resposta a la nova normalitat i per a això ha sigut necessari ajustar despeses i ingressos, però sempre sabent a què no s’anava a renunciar», ha apuntat en referència a l’augment de les polítiques socials. També s’han incrementat les partides per a foment de l’ocupació en un 7,63% més que l’any passat i un 690% més que en 2015. «Unes dades que evidencien que aquest govern és sensible a la realitat», ha afirmat.

Per part seua, el segon tinent d’alcaldia, Ignasi Garcia, ha assegurat que «fem una aposta clara per l’economia verda, el feminisme i l’ensenyament públic». Per això, «aquest pressupost inclou partides per a millorar la recollida de residus urbans i facilitar el reciclatge i la separació, iniciatives que ens portaran a situar-nos com una de les ciutats líders en l’Estat en aquest àmbit», ha apuntat Garcia.

Per al regidor de Transparència i Bon Govern, els comptes de 2020 «prioritzen abans de res l’educació pública, impulsen el Pla *Edificant per a la construcció i reforma de centres escolars i ajuden a la conciliació amb la promoció d’activitats extraescolars subvencionades i de les escoles de demà i de vesprada». Aquests serveis «seran clau per a la recuperació econòmica de les famílies de Castelló, igual que ho serà la reactivació de les pimes que treballen de manera directa i indirecta per al sector cultural, per al qual hem dissenyat un pla de xoc que inclou a galeries, llibreries, companyies de teatre i sales de música», ha manifestat Garcia.

«Hem viscut una crisi sanitària per a la qual no estàvem preparats i això ens ha portat a una situació límit a la qual ara hem de donar-li la volta, perquè la ciutat de Castelló ho necessita i la seua gent, més encara», ha conclòs l’edil.

Mentrestant, el tercer tinent d’alcaldia, Fernando Navarro, ha destacat en la seua intervenció que el pressupost «és un primer pas important per a definir una eixida de la crisi per la covid-19 basada en la redistribució de la riquesa monetària i en la conservació de la nostra riquesa natural». Navarro ha recordat que els nous fons de la Unió Europea centren la seua mirada en la transició ecològica, la descarbonització de l’economia, l’adaptació i lluita contra el canvi climàtic i conservació de la biodiversitat. Per això, ha destacat la inversió de 135.000 euros en el Pla Castelló en Verd (que s’afig a 630.000 de romanents), 20.000 euros del Pla de Qualitat, 80.000 euros del Parc Agrari o 30.000 euros en noves ajudes per a economia verda i agricultura.

Així mateix, Navarro ha subratllat que el pressupost «redobla l’esforç» en matèria d’habitatge i ha ressaltat les inversions de 350.000 euros per a ampliar el parc públic d’habitatge, els 500.000 euros per a redignificar els habitatges socials o els 50.000 euros del Pla Estratègic d’Habitatge.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.