Carme Teatre estrena ‘Focs de vellut’, de Manuel Molins

21 lecturas
Cartell de l'obra.

L’any 2016 Carme Teatre va iniciar el projecte ‘Amb el text per damunt’, amb el qual pretén fer un recorregut a través de la literatura dramática en valencià des de principis del segle XX fins a l´actualitat. Es tracta de recuperar, per a la nostra escena, autors alguns desconeguts, però fonamentals de la nostra dramatúrgia, obres oblidades o que ja no es representen al nostres escenaris, per a donar una visió de l’evolució de la nostra literatura dramàtica en estos dos segles. Es podrà veure des del 6 a l'23 de maig a les 19:00 hores amb entrada gratuïta.

Aquest projecte de produccions pròpies, dirigides per Aurelio Delgado, ha tingut un primer període dedicat a les dramatúrgies valencianes del les tres primeres dècades del segle XX, amb les produccions ‘L'ombra del Cipre’ (1910) de Miquel Martí Orberà, ‘La Borda’ (1911) de Bernat Morales Sanmartín i ‘Pobres Flors!’ (1926) d'Arturo Casinos Moltó. El segon període, dedicat a les dramatúrgies valencianes en valencià, estrenades durant la II República i la Guerra Civil, ho va encapçalar la producció ‘Lenin. Escenes de la Revolució Russa’ (1932) de Josep Bolea i Francesc Almela i Vives, a la que va seguir ‘La bolcheviqui del Carme’ (1932) de Josep Peris Celda, ‘Cristo del Poble’ (1934) de Jesús Morante i Borràs, i ‘Cap ahí amunt anem’ (1936) també de Josep Peris Celda, un text que es creia perdut i retrobat per Carme Teatre, al igual que ‘Lenin. Escenes de la Revolució Russa’.

Una volta finalitzat el tercer período dedicat a les dramatúrgies de la postguerra amb ‘No n’eren deu?’ (1960) de Martí Domínguez i ‘Barracó 62’ (1962) de Joan Gil Albors, comencem el cicle dedicat a la renovació del teatre valenciá que es va produir en la dècada dels 70. Recuperem per a l’ocasió un text mai estrenat i que coneixem ara, a arrel de la seua publicació en l’edició de les obres completes de Manuel Molins de l’Institut Alfons el Magnànim (2019).

‘Focs de vellut’, de 1974, evoca tres períodes clau en l’evolució de la sederia valenciana, uns dels sectors econòmics més pròspers del país entre el segle XVIII i principis del XX. Manuel Molins posa l’accent en els conflictes que, en cadascun d’aquestos perìodes, menen els treballadors contra les classes dirigents, disposades a tot per perpetuar la misèria i l’espoli de les classes populars.

Una part de la nostra història. Una història de revolta, de lluita i d’esperança.

FITXA ARTÍSTICA

Direcció i Dramatúrgia AURELIO DELGADO

Elenc PILAR MARTÍNEZ, PACO ALEGRE, LUCIA POVEDA, RAQUEL PIERA, VICENT PASTOR, ROBERT ROIG, DOMINGO CHINCHILLA,  JACOBO JULIO ROGER , MARIA ANDRÉS,  GUILLERMO ZAVALA, JUANJO NAVARRO, SONIA ORTIZ, IDOYA ROSSI, KIKA GARCELÁN.

Producció executiva RAÚL LAGO. Ajudant Direcció MARINA DÍAZ

Il.luminació FLORIN BADILICI/ DAVI DURÁN

Vestuari MARIA POQUET. Escenografia CARME TEATRE

Audiovisuals NACHO CARRASCOSA. Teaser NU.RO VISUALES EN ESCENA

Fotografia JOSEP ESCUIN. Disseny gràfic coRTarcabezas collage. Premsa SUSANA ALFONSO

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí