L’Ajuntament baralla l’existència de bosses subterrànies d’aigua com a causa de les filtracions a garatges de La Pobla

10 lecturas

Desenes de veïns i veïnes de la Pobla de Farnals acudiren ahir a la reunió convocada per l’Ajuntament per a tractar el problema de les filtracions d’aigua en garatges i trasters de diferents finques de la localitat.

La regidora de Medi Ambient i Sostenibilitat, Sonia Rivilla, va ser l’encarregada de posar sobre la taula les accions que s’han desenvolupat des de l’Ajuntament des que es tingué constància formal de les primeres inundacions per l’escrit d’una persona afectada a través de registre d’entrada presentat el passat 6 de març. A partir d’eixe moment els tècnics municipals començaren a investigar les possibles causes que originen el greu problema al qual s’enfronten nombroses comunitats de veïns i veïnes, i iniciaren converses amb diferents entitats i administracions, com la Confederació Hidrogràfica del Xúquer o l‘Institut Geològic i Miner d’Espanya.

Una de les primeres accions realitzades per l’Ajuntament va ser l’encàrrec a l’empresa Aigües de València, concessionària del servei de subministrament d’aigua i del manteniment de la xarxa de sanejament, perquè realitzara anàlisis del líquid procedent de les filtracions. L’estudi es va fer en diferents edificacions i va determinar que l’aigua no presentava clor residual i que, per tant, no provenia de la xarxa general d’aigua.

La regidora de Medi Ambient va explicar al públic que també es va descartar que fóra un problema de l’estació de bombeig ubicada al costat del poliesportiu, donat que la maquinària només es posa en funcionament quan les canalitzacions de l’aigua procedent de la pluja estan plenes i que durant els temporals va funcionar correctament.

Una altra hipòtesi que va ser refutada va ser que les filtracions foren conseqüència d’un mal funcionament de la canonada que discorre paral·lela a la CV-300, ja que  a l’altra banda de la carretera també hi ha locals negats d’aigua als quals no arriba aquesta infraestructura.

Així, la principal hipòtesi que baralla l’Ajuntament fa referència a l’existència de bosses subterrànies d’aigua que han anat reomplint-se amb les filtracions provinents de les fortes pluges de novembre i desembre. De fet, el d’enguany és el registre més alt per episodi de pluges des de l’any 1898, segons dades d’AEMET. Les finques situades a l’entorn afectat estan donant eixida a l’aigua acumulada pels punts més baixos dels garatges, dels trasters i dels fosos dels ascensors, el que impossibilita la seua utilització.

Rivilla ha avançat que des de la Direcció General de l’Aigua de la conselleria de Medi Ambient “s’han compromés a prestar-nos ajuda tècnica donada la magnitud del problema al qual ens enfrontem. A partir d’ací buscarem línies d’ajuda a través de la Generalitat o el Govern d’Espanya, donat que les filtracions sembla que son resultat dels temporals que hem patit durant els últims mesos”.

De moment l’Ajuntament de la Pobla de Farnals ha preparat un formulari que totes les comunitats de veïns i veïnes han de presentar per registre d’entrada, fins al pròxim dijous 6 d’abril, per tal d’agilitzar el procés de recollida d’informació, amb qüestions relacionades amb la configuració de les edificacions afectades i a les accions concretes que les persones propietàries estan desenvolupant per a reduir els efectes de les filtracions.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí