Autoritats i tècnics de tota Espanta visiten el Sistema de Defensa contra Incendis de Torrent

5 lecturas

sideinfoEl dimarts 15 de desembre Torrent va rebre diferents responsables polítics i directors tècnics de la Generalitat Valenciana, representants de la Universitat de Las Palmas de Gran Canaria i la regidora de Medi Ambient de Vilamarxant, Rosa Blanes, en una visita institucional al Sistema de Defensa contra Incendis Forestals SIDEINFO instal·lat en El Vedat, pel qual Torrent va rebre el reconeixement Best Practice to Improve the Living Environment de l'ONU en 2012 en els Premis Internacionals de Dubai.

Van estar presents en la visita l’alcalde Jesús Ros, el regidor de Personal, Seguretat Ciutadana i Espais Públics, José Antonio Castillejo, i la regidora de Desenvolupament Sostenible, Inmaculada Amat.

El problema de la interfície urbà-forestal a la Comunitat Valenciana, i a Espanya, és creixent a causa de l'abandó de terres i canvi en els hàbits de la societat. La proliferació d'urbanitzacions i la idiosincràsia de l'entorn meteorològic, en el qual els incendis forestals són un agent inevitable en èpoques estivals, empeny cada vegada més a les autoritats a trobar solucions tècniques que incrementen la seguretat de les persones que viuen envoltades de muntanya.

L'Ajuntament de Torrent va apostar per dotar i implementar un Pla d'Autoprotecció en El Vedat amb el sistema que combina els treballs de prevenció amb una actuació defensiva eficaç davant una emergència per incendi forestal. El SIDEINFO es fonamenta en quatre pilars: planificació prèvia (El Vedat compta amb un Pla d'Autoprotecció aprovat per la Generalitat); treballs de selvicultura i jardineria interna (durant els últims anys s'ha reduït la càrrega de combustible en El Vedat); infraestructura hidràulica amb boques contra incendis, canons d'aigua domotitzats i senyalització d'evacuació; i diverses accions formatives orientades a veïns, tècnics, polítics, policia local i protecció civil.

El resultat és una urbanització conscienciada i millor preparada davant el risc que implica un incendi forestal en un nucli urbà. Aquest concepte d'Autoprotecció genera un grau de protecció major de la urbanització i el benefici col·lateral de contribuir al fet que es puga realitzar una extinció del foc més ràpida i eficient en els focus per on avança l'incendi a la muntanya en haver de derivar menys mitjans per protegir les cases.

A més del SIDEINFO es va mostrar als assistents altres avanços en matèria de defensa contra incendis forestals d'interfase urbana – forestal com ara la versió portàtil del SIDEINFO, dissenyat per a unitats d'emergències, edificacions aïllades i habitatges particulars; una nova xarxa sensorial sense fil per a la detecció i alerta primerenca d'incendis forestals a través de sensors que permeten automatitzar l'engegada del sistema defensiu emulant una alarma antirrobatori en la qual el “lladre” és el foc.

El Vigilant del Foc (WildFire Observer) desenvolupat pel Instituto para el Desarrollo Tecnológico y la Innovación en Comunicaciones de la Universidad de Las Palmas de Gran Canaria (ULPGC) en col·laboració amb el Medi XXI GSA que permet geolocalizar en temps real els fronts de flama i el seu avanç en un incendi forestal alimentant amb dades millorades els models de simulació existents.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí