Per l’Horta denuncia que Foment "maquilla" l’ampliació de la V-21 pero "ignora" les promeses del Consell

13 lecturas

L'associació Per l'Horta s'ha queixat en un comunicat fet públic aquest diumenge que el Ministeri de Foment, encapçalat pel valencià José Luis Ábalos, ha plantejat com a resposta a les mobilitzacions socials i les peticions de Podem, Esquerra Unida i Compromís, mínimes reformes i una reducció en les expropiacions que en molts casos resulta perjudicial per als afectats. El projecte definitiu tampoc inclou altres propostes com una pasarela ciclo-peatonal a Port Saplaya o un carril VAO per a autobusos i automòbils.

El projecte d’ampliació de la V-21 amb un tercer carril entre Port Saplaya implicava originalment l’expropiació de 80.000 metres quadrats d’horta. El Ministeri ha ignorat les peticions de desistir a l’ampliació, com reclamaven els moviments socials i havien assumit Podem i Esquerra Unida, o l’opció de no executar el carril d’eixida , reclamada per Compromís. En canvi, el passat 30 de novembre de 2018 el Secretari General d’Infrastructures del Ministeri, Javier Izquierdo, acompanyat de la Consellera d’Obres Públiques, Maria José Salvador, anunciava que el projecte definitiu anava a “reduïr en un terç les expropiacions de terrenys de l’horta”, i inclouria dues demandes de la Generalitat: la construcció d’una pasarela ciclo-peatonal entre Alboraia i Port Saplaya i un carril VAO aprofitant l’ampliació de la V-21.

El 'Document a efectes d'expropiacions del projecte modificat' de la V-21 que ara s’ha fet públic, permet conèixer al detall els canvis que planteja el Ministeri de Foment, assenyala Per l'Horta. Sobre les expropiacions, en efecte, l’afecció sobre l’horta es rebaixa de 80.000 metres a 62.000, una reducció que no arriba a un quart del total, i no “el terç” que va anunciar el ministeri.

El que ara queda clar és que aquesta reducció d’horta afectada es realitza bàsicament a costa dels expropiats, ja que el Ministre Ábalos s’ha negat a renunciar a cap de les obres previstes pel seu antecessor. Foment, per un costat, s’ha limitat a incloure en la zona expropiada les vies de servei, de manera que eviten l’expropiació de 5000 m2 d’horta. La part principal, però, són altres 13.000 m2 d’horta que es deixa d’expropiar i que es tracta de superficies d’horta amb dubtosa viabilitat per al cultiu, que quedaran pràcticament condemnades a l’abandó. La major part -uns 7000 metres quadrats- són restes de parcel·lari amb superfícies que varien entre 12 i 600 metres quadrats, sempre inferiors a la fanecada de superfície. Per exemple, en el cas d’un dels edificis que es van a enderrocar, d’una superfície de 194 metres quadrats, el Ministeri es proposa deixar sense expropiar la superfície que no necessita, 24 metres quadrats d’enderroc.

També és cridaner és que es deixen sense expropiar uns 6000 metres quadrats localitzats entre la V-21 i el futur ramal d’accés nord al Port. Un conjunt de nou parcel·les que, tot i sumar en ocasions superficies superiors a la fanecada, restarien completament inaccesibles en cas de que la Generalitat Valenciana executara l’Accés Nord al Port, ja que no disposarien de via d’accés. En aquest cas seria la Generalitat qui es veuria obligada en un futur a expropiar-les i indemnitzar als propietaris.

Aquesta estratègia del Ministeri de Foment de maquillar l’afecció sobre l’horta rebaixant les superfícies expropiades -però sense reduir el volum d’horta ocupada per l’asfalt- és previsible que done lloc a que molts dels afectats demanen que s’expropien aquestes restes de camps, la superfície dels quals fa impossible la seua viabilitat com a explotacions agràries.

El projecte no inclou pasarela a Port Saplaya ni esmenta el carril VAO

Un altra sorpresa del “projecte modificat” del Ministeri de Foment és el fet de no incloure la pasarela ciclopeatonal per a connectar Port Saplaya amb Alboraia que havien anunciat la Consellera Salvador i el Secretari d’Estat el passat 30 de novembre. El projecte modificat, en canvi, traça un carril ciclo-peatonal en paral·lel a la V-21 entre el pont de Port Saplaya i el barranc del Carraixet, on travessaría per sota de la V-21 aprofitant un dels túnels existents.

La desaparició de la pasarela, quatre mesos després d’anunciar-la en roda de premsa mereixeria una explicació de les autoritats implicades. Més encara si tenim present que la Diputació de València està completant el disseny d’un carril-bici a la CV-311 entre Tendetes i la V-21, a costa de més superfície d’horta, precisament per a enllaçar amb la passarel·la que ara el ministeri ha renunciat a construir.

Aquesta mostra evident de descoordinació entre les administracions públiques fa encara més necessari que reclamem l'elaboració d’un pla de mobilitat metropolitana sostenible que es base en l’adaptació del viari tradicional de l’horta per al pas de vianants i ciclistes. En cas contrari podem trobar-nos, com ha passat sovint fins ara, que s’execute trams aïllats de noves vies ciclo-peatonals i es passen anys sense connexió amb la resta de la xarxa.

Finalment, el “projecte modificat” tampoc fa cap esment en les seues 900 pàgines a l’execució d’un carril per a vehicles d’alta ocupació (Carril VAO), una proposta de la Generalitat suposadament acceptada pel Ministeri de Foment. Hem de reiterar que l’opció realment ecológica i compromesa amb la lluita contra el canvi climàtic passa clarament per NO executar cap ampliació de carrils a la V-21.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí