Ajuntament i Generalitat redefinixen les funcions del Pla Cabanyal “per a revitalitzar el barri”

382

L'alcalde de València, Joan Ribó, i el vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, han acordat est matí una redefinició de les funcions de Pla Cabanyal sota l'objectiu general d'intensificar i impulsar les accions conjuntes per a revitalitzar el barri. Ribó i Dalmau han mantingut una trobada en la qual també han participat la vicealcaldessa de València i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, i la regidora d'Habitatge, Isabel Lozano.

Sota la nova concepció de l'eina Pla Cabanyal, «la voluntat de les dos institucions és que esta funcione com a Finestreta Única per a coordinar i canalitzar les iniciatives de rehabilitació i regeneració del barri», ha explicat l’alcalde, Joan Ribó, qui ha afegit que la segona de les funcions definides, encara que ja estava assumida, és que treballe com a entitat col·laboradora dels programes ARRU, però d'esta manera queda plasmat de manera inequívoca.

L'alcalde, Joan Ribó, ha explicat que Pla Cabanyal tindrà també una funció «de caràcter fonamentalment social, per al registre de sol·licituds d'habitatges i d'ajudes per al lloguer». I així mateix, exercirà com a punt d'informació urbanística. La quarta tasca que es definix específicament per a Pla Cabanyal serà l'operació sobre l'anomenat Bloc de Portuaris. Així mateix, l'eina assumirà «la gestió unitària del patrimoni públic en els habitatges i parcel·les del Cabanyal, ja que algunes són propietat de l'Ajuntament, unes altres de la Generalitat, i unes altres de Pla Cabanyal, i estimem que és més eficient exercir una gestió conjunta», ha explicat Ribó.

També es farà càrrec l'entitat de la gestió dels projectes en el marc de l'eina EDUSI (Estratègies de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat) de finançament amb fons europeus, que dona suport a projectes de formació, divulgació i mediació autofinançables Des de Pla Cabanyal es coordinaran també els continguts i equipaments socioculturals. I, finalment, es pretén fer d'esta entitat un centre de divulgació i formació en punt de xarxa d'infovivienda. «Des de l'Ajuntament –ha explicat l'alcalde- volem que Pla Cabanyal siga un punt de coordinació per a totes les tasques dedicades tant a temes socials com urbanístics».  Ribó ha subratllat la seua confiança que esta entitat «revitalitzarà i dinamitzarà de manera molt notable totes les actuacions al Cabanyal».

Per la seua banda, la vicealcaldessa i delegada de Desenvolupament Urbà, ha respost les preguntes dels periodistes sobre una eventual subhasta d'habitatges públics. Gómez ha assegurat que «la font d'ingressos, com bé han apuntat l'alcalde i el vicepresident segon, serà una dotació estable i constant cada any en els pressupostos, tant de l'Ajuntament com de la Generalitat, amb independència que les dos administracions consideren quins immobles ens podem quedar per a rehabilitar i dotar per al parc públic d'habitatge i quins es poden dedicar a altres usos».

En este sentit, l'alcalde ha explicat que, si hi haguera alguna alienació de propietats, «mai serà per a despesa corrent de Pla Cabanyal, sinó sempre per a reinvertir en millora i rehabilitació d'habitatges en el barri». «Inversió per inversió», ha subratllat l'alcalde.

La delegada d'Habitatge, Isabel Lozano, ha incidit en la importància de l'acord, «que serà un gran impuls per a la tasca rehabilitadora en el Cabanyal, amb una oficina potenciada». Lozano ha destacat la «possibilitat de rehabilitar a un ritme més ràpid i dinamitzar el barri a partir dels habitatges públics i parcel·les públiques«, des de la premissa de «fer més barri»”.

Finalment, el vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, ha afirmat la voluntat de «acostar la col·laboració institucional entre Ajuntament i Generalitat», i ha afirmat que «potenciarem Pla Cabanyal com a oficina de proximitat que coordine les accions que tenim en marxa en el barri». Dalmau s'ha referit a la pròxima aprovació del PAC, «que tindrà molta repercussió, i Pla Cabanyal serà l'oficina d'operativitat i coordinació del pla de regeneració i habitatge. Estem plenament implicades totes dues institucions a fer possible un futur pròsper per al barri», ha conclòs.

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha finalitzat la intervenció conjunta explicant que «en el Cabanyal hem fet un gran treball, potser no massa visible, perquè canviar el rumb, com en un transatlàntic, costa. Però amb la introducció del Pla Especial del Cabanyal, que està tan a punt que espere que en pocs plens puga aprovar-se, així com la introducció de diferents servicis en el barri (centre de serveis socials, etc.), el ritme que s'ha d'agafar és el de creuer«. «L’Ajuntament ha passat de l'objectiu de la destrucció d'un barri durant 24 anys, a l'objectiu de rehabilitació, amb el qual portem quatre», ha afirmat.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.