Acció Ecologista-Agró demanda l’anulació de la Via Parc Nord amb alegacions al Pla de protecció de l’Horta

7 lecturas

El divendres 23 de juliol Acció Ecologista-Agró va presentar les seus al•legacions al Pla d'Acció Territorial de l'Horta. L'organització ecologista compartix els objectius del pla, però considera que "assumix infraestructures i iniciatives urbanístiques que el desvirtuen, ja que són contradictòries amb la seua filosofia i per tant afecten a la seua credibilitat i viabilitat" com l'autovia Parc Nord.
El document presentat per AE-Agró a la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Territori i Habitatge denuncia, respecte al projecte de l'autovia Via Parc Nord, que "és impossible compatibilitzar la consecució de l'objectiu principal del PAT de garantir la conservació, regeneració i posada en valor d'aquells àmbits de major interés de l'Horta i que es troben amenaçats per l'expansió urbanística i pretendre al mateix temps construir una autovia precisament per les àrees que el propi PAT qualifica com Horta de màxim valor i Horta de molt alt valor i per tant zones mereixedores de protecció que planteja protegir estrictament".

L'autovia Via Parc Nord implica l'ocupació física de l'Horta i per tant la destrucció de centenars d'hectàrees de conreu que passaran a ser asfalt. L'efecte barrera de la infraestructura acorralarà encara més els municipis afectats, aillarà els camps de conreu i tindrà un impacte paisatgístic i sonor molt important. A més a més, AE-Agró considera que aquest projecte suposa "continuar per un camí insostenible, al fomentar l'ús de l'automòbil com mitjà de transport privilegiat".

Esta estratègia ens faria encara més dependents del petroli, incrementaria la petjada ecològica i les emissions de CO2 pel trànsit d'automòbils per la futura autovia.

I és que el projecte d'autovia Via Parc Nord entra en contradicció amb les estratègies dissenyades pel PAT de l'Horta. El traçat de l'autovia discorre per unitats de l'Horta de màxim valor, com la de Poble Nou, Meliana o l'Arc de Moncada per exemple.

Així que resulta incompatible amb l'estratègia del pla de "creació de noves infraestructures verdes" per "protegir i connectar els paisatges de major qualitat" i "reduir la pressió urbanística i evitar afeccions de les zones més valuoses pel creixement urbanístic i la implantació de noves infraestructures". A més a més, aquest projecte xoca frontalment amb les "fórmules sostenibles de gestió i finançament agrícola" proposades pel PAT i amb "la integració paisatgística d'infraestructures urbanes". AE-Agró afirma que "seria necessària una vareta màgica per evitar la destrucció paisatgística de l'Horta que travessarà l'autovia".

Per tant, este projecte és incompatible amb la "protecció del patrimoni cultural i visual" de la que parla el pla de l'Horta i del "model d'ús públic". AE-Agró afirma que "una infraestructura tan poc respectuosa amb el seu entorn com la Via Parc Nord i amb un impacte ambiental tan intens i extens difícilment va a contribuir a la conscienciació ciutadana que el PAT de l'Horta considera imprescindible".

Per tot això, l'organització ecologista exigeix l'anulació de l'autovia Via Parc Nord. "No caben més autovies ni vies d'alta capacitat per l'Horta, ja que són incompatibles amb el manteniment d'un espai que és recurs productiu, pulmó verd i bellesa assequible".

AE-Agró proposa el metro com a solució per resoldre la mobilitat de l'Àrea Metropolitana. Al respecte l'organització ecologista demanda a les seus al•legacions "el desmantellament de l'actual traçat per recuperar els terrenys d'Horta que ocupa i la construcció d'un autèntic metro: un ferrocarril urbà i soterrat que no ocupe àrees de l'Horta". Des d'AE-Agró es recomana que els diners estalviats de la hipotètica anulació de la Via Parc Nord s'invertisquen en el nou traçat del metro.

Des de l'organització ecologista també es reivindica "major seguretat per als vianants i ciclistes a les carreteres i camins de l'Horta, com és el cas del Camí Vell de Godella". Per incrementar la seguretat s'exigeix que "s'excloga el trànsit de vehicles a motor amb l'excepció dels d'ús agrícola".

Al text presentat a la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Territori i Habitatge AE-Agró també denuncia "el gran impacte ambiental de les canalitzacions de barrancs i de la construcció d'infraestructures hidràuliques per resoldre problemes puntuals d'inundacions urbanes". Segons els ecologistes "és notòria la manca d'adaptació d'estos projectes al paisatge, ja que no s'instal•len al territori sinó que s'apoderen d'ell fraccionant les partides i parcel•les agrícoles, dificultant així el conreu i per tant la supervivència de l'Horta".

AE-Agró lamenta que "si el PAT de l'Horta no fica remei, en pocs anys tindrem un metro que passa lluny de la població que el podria usar, una autovia para la població que no usa el metro i uns barrancs i unes infraestructures hidràuliques desmesurades". Si finalment el pla de l'Horta assumix estes infraestructures, que són completament contradictòries amb la seua filosofia, la seua credibilitat i viabilitat quedaran molt malparades i per desgràcia també el futur de l'Horta.

AE-Agró compartix els objectius del PAT, tanmateix amb les mesures concretes que el pla adopta, com és el cas de l'autovia Via Parc Nord, els ecologistes "considerem que es tracta d'un frau o una mera declaració d'intencions de cara a la galeria".

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí