Acció Ecologista-Agró considera un encert el carril Bus+Bici de Gran Via pero demana que siga més segur

592

El col·lectiu de defemsa de l’us de la bicicleta València en Bici, que forma part d’Acció Ecologista Agró, ha fet una reflexió sobre el nou carril bus+bici de la Gran Via Ferran el Catòlic, posat en marxa recentment per la regidoria de Mobilitat Sostenible de l’Ajuntament de València, dirigida per Giuseppe Grezzi.

Un carrer amb tanta densitat i velocitat de trànsit com és la Gran Via hauria de tindre un espai ciclista segregat i en calçada i no la solució actual. Als espais segregats la bicicleta circula més segura mentre que redueix l’espai dels cotxes. Anar en bicicleta deu ser agradable i segur, per tant, les bicis necessiten espais amples i protecció enfront de les altes velocitats. Dit això, el nou carril de la Gran Via és una millora respecte a la situació anterior, ja que legitima la presència de les bicicletes i estreteix els carrils dels cotxes. Amb això, esperem que es reduïsca la velocitat i quantitat de vehicles de motor.

El carril bici-bus no és una novetat en infraestructura ciclista, en altres països on existeix, com a França ó Bèlgica, però també a Girona o Múrcia, funciona bé. Per tant, abans de donar una conclusió final voldríem estar a l’espera del que ocorre i, sobretot, proposar algunes coses perquè funcione com cal:

Les ciclistes podem circular per tot el carril bici-bus. No és obligatori circular per la banda roja de la dreta, aquest espai en roig està per facilitar els avançaments de l’autobús. En aquest punt, recordem que tot avançament a una bici deu deixar una distància mínima d’1’5 metres i que, si escau, els autobusos i taxis deuen sortir-se del carril bus-bici per a avançar els ciclistes amb seguretat.

Cal visibilitzar les bicicletes per als cotxes que vulguem girar a la dreta. Un autobús pot ocultar una bici a la resta de vehicles o caure en el seu punt cec. Per tant, demanem que un gran senyal vertical recorde en els encreuaments que les bicicletes circulen per la dreta i que tenen prioritat per seguir recte.

El carril bici-bus és exclusiu per a autobusos, taxis i bicis i, a més, està prohibit parar i estacionar. Aquestes conductes incíviques, que perjudiquen el transport públic, ara també perjudicaran i posaran en perill la integritat del col·lectiu ciclista. Front això demanem que s’habiliten espais de càrrega i descàrrega i se sancionen els comportaments indeguts.

Una nova mesura d’aquest carril, que és molt interessant i està poc estesa a València, és l’avanç ciclista. Als semàfors, una pintura blanca a terra indica que els ciclistes poden esperar al verd davant de la resta de vehicles, açò dóna visibilitat a les bicis i és molt comú en altres països com Anglaterra però també a Saragossa.

Finalment volem expressar que el jardí central no és per als ciclistes sinó per a passejants i parcs infantils. No és un espai de circulació ràpida sinó un lloc on poder gaudir dels arbres centenaris que creixen allí. La circulació de bicicletes per aquest bulevard crearia problemes vianants-bicicleta.

Per resumir, València en Bici-Acció Ecologista-Agró demana:

  • Velocitat a 30 km/h en tota la Gran Via, no exclusivament en el carril bici-bus.
  • Mesures físiques o sancions que asseguren la velocitat de 30 km/h i l’exclusivitat del carril.
  • Augment de la banda roja fins a 1’5 metres.
  • Formació per als conductors de vehicles per una bona convivència amb les bicis.
  • Senyals verticals que recorden als conductors que volen girar a la dreta que les bicis tenen prioritat per continuar recte.
  • Habilitar espais de càrrega i descàrrega de vehicles.

@hortanoticias en Telegram

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.