Al voltant de 3.000 persones es manifesten contra el PAI Benimaclet Est

15 lecturas

Èxit de convocatòria en la manifestació per demanar que s'ature el PAI Benimaclet Est convocada ahir diumenge per la plataforma Cuidem Benimaclet. Al voltant de 3.000 persones es donaren cita i recorregueren els carrers del barri amb pancartes que reivindicaren un barri sostenible, sense especulació i que no expulse les veïnes de les seues cases.

La manifestació va transcòrrer en un ambient lúdic i alhora reivindicatiu. La plataforma Cuidem Benimaclet va preparar uns edificis de cartró, parodiant les immenses torres de vivendes que ha projectat Metrovacesa en el disseny del PAI, i va fer diverses accions còmiques i reivindicatives al llarg de la marxa per denunciar l'ofegament que suposaria la construcció d'estos mega-edificis. La marxa comptà amb la participació de col·lectius com l'històric grup de dolçainers i tabaleters de Benimaclet, Estrela Roja, i la batucada S'ambalà batukada que amenitzaren el recorregut.

 

L'alternativa al PAI de Metrovacesa que proposa Cuidem Benimaclet.

Al final de la manifestació s'ha instal·lat un punt d'informació on s'ha presentat el treball que s'està fent desde la plataforma per a dissenyar una alternativa al PAI de Metrovacesa. També s'han recollit registres d'entrada per a presentar-los a l'Ajuntament i s'ha convidat els i les assistents a la marxa a la propera reunió veïnal de Cuidem Benimaclet que tindrà lloc el dia 20 de febrer a les 18.30h al Centre Municipal de Joventut (C/Arquitecte Arnau, 63).

El manifest: tenim raons ecològiques, socials, patrimonials i econòmiques per demanar que s'ature el PAI

La històrica plaça de Benimaclet va ser el punt d'arribada de la manifestació. Allí, tres dones, representants de la plataforma Cuidem Benimaclet, llegiren el manifest 'Aturem el PAI. Per un barri sostenible i sense especulació'. En primer lloc esgrimiren les raons per les quals la plataforma s'oposa al PAI, aprofundint en les raons ecològiques, socials,  patrimonials i econòmiques, posant així de manifest que l'objectiu d'aquest PAI no és millorar la vida del veïnat sino, al contrari, especular i traure'n, únicament, rendibilitat econòmica. Es va reiterar que l'execució del PAI en cap cas significa la millora dels serveis públics al barri perquè n'és l'administració municipal qui se n'ha de fer càrrec d'aquestes dotacions. Per últim, es va demanar que el veïnat puga continuar vivint en un barri amb essència de poble, on les persones puguen viure dignament amb lloguers assequibles i on el veïnat dispose de les dotacions necessàries. Un Benimaclet que mantinga el patrimoni  històric i reforce la seua connexió amb l'horta i que es construisca, entre totes, sota premises de sostenibilitat, igualtat, justícia social i respecte al veïnat. Per acabar, la plataforma va fer extensiva la seua demanda a tota València "perquè ja hem pagat durant prou de temps les conseqüències de la mala planificació urbanística, ara volem prendre’n part i construir la nostra ciutat entre totes i per a totes".

 

 

Cuidem Benimaclet interpel·la directament a la classe política

La manifestació ha servit a la plataforma Cuidem Benimaclet per refermar-se en la idea de que cal aturar el PAI Benimaclet Est, enmarcat en un PGOU obsolet i mantindre Benimaclet com a zona de transició a l'horta protegida d'Alboraia. La plataforma, com ja ha fet públic en moltes ocasions, proposa l'eina de la desclassificació del sòl per a fer-ho. En estos moments, es troba a l'espera d'un informe independent de la universitat que analitza les indemnitzacions que suposaria, en cas d'haver-ne, la desclassificaciò del sòl.

Per a cuidem Benimaclet, l'èxit de convocatòria d'avui és una demostració de força que hauria d'obligar el govern municipal i autonòmic a repensar el model urbanístic que està executant, molt allunyat de les tesis plantejades al Pacte del Botànic i que fan referència a una revisió profunda i oberta al consens del model territorial i de paisatge de la Comunitat Valenciana i la definició de les mesures de transició cap a un model no basat en el creixement il·limitat. Fins i tot es parlava del disseny, en col·laboració amb els ajuntaments, de mesures polítiques concretes per a la reparació territorial i urbanística dels impactes de la bombolla immobiliària.

És el moment, per tant, de fer efectives aquestes tesis. Cal tindre en compte la realitat demogràfica i ecològica de la zona on s'executaria el PAI. No és el moment de triar el camí fàcil i deixar de banda la responsabilitat contresa amb la ciutadania. L'administració té l'obligació d'escoltar la ciutadania i, si no ho fa, trobarà el veïnat al carrer amb la formació, la cohesió i la força necessàries per frenar aquest macroprojecte.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí