Tradició i modernitat a la centenària Cavalcada de la Ceràmica de Manises amb carrosses decorades amb grafitis

1652

Durant tota la setmana s'han estat preparant les carrosses de la Cavalcada de la Ceràmica que començarà el seu recorregut el proper dilluns 18 a les 19.00 hores a la Plaça de la Llenya de Manises. La centenària tradició innovarà enguany en els dissenys de les carrosses que estaran decorades amb grafitis.

carrosses cavalcada ceràmica manisesAquesta iniciativa de la Regidoria de Promoció de la Ceràmica en col·laboració amb la Regidoria de Turisme de l'Ajuntament de Manises tracta de donar un aire nou a un esdeveniment ancorat en la tradició des de fa més de cent anys.

Açò serà possible gràcies al maniser Álvaro Hernández Santa Eulalia, més conegut en el món de l'art urbà com ‘Avo’, qui pinta grafitis des de fa deu anys, i al costat del seu amic Juan Antonio Sánchez Santos, ‘Pichi’, forma un duo conegut com ‘Pichi & Avo’. Els dos han tingut la possibilitat de treballar internacionalment en països com Estats Units, Anglaterra o Noruega realitzant murals a gran escala.

Avo ha estat tota una setmana preparant les carrosses a base d'spray i pintura acrílica amb la finalitat de modernitzar i pintar-les amb motius relacionats amb el món de la ceràmica tals com els socarrats, elements amb blau cobalt i figures ceràmiques entre altres. Encara que haurem d'esperar fins el dilluns a les 19.00 hores, quan eixiran les noves carrosses al carrer per descobrir totes les novetats de la Cavalcada de la Ceràmica d'enguany.

En paraules del duo d'artistes “era una obligació realitzar-ho per al poble. Seria absurd fer una obra tipus capella Sixtina perquè la gent va a tocar i d'alguna manera 'maltractar' l'obra”.

D'aquesta forma, la Cavalcada de la Ceràmica, declarada com a Festa d'Interès Turístic Autonòmic, cerca modernitzar-se amb un enfocament artístic diferent però que continuarà respectant el tradicional art local.

L'experiència i reconeixement internacional d'aquest dos artistes dins del món del grafiti fa que la seua presència en la Cavalcada de la Ceràmica supose un interès afegit a aquest històric esdeveniment.

Tradició centenària

Es té constància que la Cavalcada va començar a celebrar-se a principis de 1900, marcada en el calendari el 19 de juliol, dia de Santa Justa i Rufina. Amb el pas dels anys la Cavalcada es va traslladar a la vespra de la festivitat de ‘Les Santes’, convertint-se així en l'acte central de les festes patronals.

Una tradició centenària que ha experimentat notables canvis amb el pas del temps. De les carrosses tirades per cavalls s'ha passat als remolcs arrossegats per tractors. A més, enguany les carrosses s'han modernitzat i presentaran un aspecte renovat i més actual. També han canviat en grandària les peces de ceràmica que es van regalant a residents i visitants durant el recorregut, encara que la ‘Escuraeta’ es manté.

Per a la cavalcada d'enguany, els clavaris disposen d'entre 30.000 i 40.000 peces que repartiran des de vuit tractors. Com sempre, el plat commemoratiu de ‘els Santes’ amb la imatge i la data de l'any de la festa serà el més cobejat, juntament amb la ‘Escueraeta’.

La Cavalcada de la Ceràmica arrancarà el dia 18 a partir de les 19 hores, des de la Plaça de la Llenya, passant pel carrer Molí de la Llum, Masia la Cova, Major i Avinguda Blasco Ibáñez.

A més, durant el cap de setmana del 16 i 17 de juliol tindrà lloc a Manises, concretament al llarg de l'Avinguda Blasco Ibáñez la Festa de la Ceràmica en la qual participaran més de 100 artesans i voluntaris que mostraran el procés d'elaboració i realitzaran en viu l'exhibició de diferents tècniques ceràmiques. També se celebrarà la V edició del concurs de All i Oli i moltes més activitats.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.