El regidor de Mobilitat Sostenible en l'Ajuntament de València, Giuseppe Grezzi, ha visitat la futura estació intermodal de bicicletes que s'està instal·lant al costat del complex 9 d’Octubre. Ho ha fet al costat de Mauro Fiore i Juan Bueno, impulsors de Mibisi, el sistema de bicicleta pública metropolitana de València.
“Gràcies a l'impuls que hem donat a la integració de Valenbisi i MibisiValencia, la de València serà la primera àrea metropolitana d'Europa que gaudirà d'un sistema integrat i intermodal de bicicleta pública, la qual cosa ajudarà a incrementar l'ús de la bici i cobrirà les demandes de desplaçament sostenible de la ciutadania de tot l'àrea metropolitana”, ha destacat Grezzi.
A més de l'estació al costat del complex 9 d’Octubre s'instal·laran durant esta setmana altres cinc estacions més, situades al carrer del Mestre Rodrigo, Sant Isidre, la Creu Coberta i la Universitat Politècnica de València, que se sumaran a la del Centre Comercial Nuevo Centro, operativa des de l'estiu de 2015. En total, hi haurà sis estacions intermodals i 116 llocs de bicicletes.
“La ubicació estratègica de les estacions contribuirà a crear vertaders nusos intermodals, ja que en els punts triats convergixen línies de metro, línies d'autobusos interurbans i de l'EMT, la qual cosa farà que siga molt més atractiva i fàcil la combinació de sistemes de transport col·lectiu amb les bicicletes públiques”, ha explicat.
MibisiValencia opera actualment en els municipis de Catarroja, Torrent, Paterna, Mislata, Aldaia, Quart de Poblet, Xirivella, Alaquàs, Burjassot (amb el servici suspés actualment per qüestions administratives) i Alboraia (s'engegarà el servici al setembre amb una primera fase de quatre estacions). En total, MibisiValencia compta amb 114 estacions i més de 1.000 bicicletes en rotació diària. Durant els últims tres anys ha desplaçat més de 600.000 viatgers, atenent una xarxa de quasi 10.000 persones usuàries.
“MibisiValencia funciona com si fóra un gran sistema sense diferenciar termes municipals”, ha afirmat Fiore, gerent de MOVUS, l'empresa titular de la marca. "Treballem des de l'any 2007 amb l'objectiu d'oferir una manera més sostenible de desplaçaments als valencians i les valencianes. La bicicleta pot trencar barreres no solament de tipus geogràfic sinó també de tipus cultural, ja que és la primera manera de transport mecanitzat inventat per l'ésser humà, encara que després ha sigut a poc a poc oblidat en les nostres ciutats. El canvi climàtic i les necessitats d'estalvi energètic ens obliguen a reflexionar i tornar a prendre en compte solucions més sostenibles o Smart”, ha afirmat.
“Hem signat un acord per a dur a terme un abonament metropolità combinat de bici integrant el servici de Valenbisi amb el de MibisiValencia, i vàlid amb la targeta Mòbilis. Hem de posar en servici solucions que les persones usuàries estan demanant a crits”, ha declarat Fiore.
Sistema mancomunat pioner a l'Horta Sud
La Mancomunitat de l'Horta Sud ha recordat hui que és pionera en posar en marxa un sistema de mobilitat en bicicleta entre els diferents municipis de la comarca de manera no diferenciada entre termes municipals. D'aquesta forma, per exemple, un usuari pot agafar una bicicleta a Aldaia i deixar-la en una estació de servei de Xirivella sense cap tipus de cost.
La Mancomunitat gestiona de manera mancomunada el servei en quatre localitats de l'Horta (Aldaia, Alaquàs, Xirivella i Quart de Poblet), a les que cal afegir altres tres que el gestionen directament amb la mateixa empresa (Movus SL): Catarroja, Torrent i Mislata.
La intenció de la Mancomunitat de l'Horta Sud, en paraules del seu president, Carlos Fernández Bielsa, és "seguir treballant en l'ampliació de la xarxa de transport sostenible de la comarca" i traslladar el servei a més municipis. Un pas fonamental és la possibilitat d'unir la comarca amb la capital. A la base d'intercanvi de bicicletes que existeix ja en Nou Centre (on es pot deixar un vehicle de l'Horta i agafar-ne un de València), s'uniran en uns mesos sis intercanviadors "amb el que es facilitarà l'accés d'usuaris i usuàries de l'Horta a València i viceversa".
A aquest sistema de mobilitat sostenible, cal afegir l'edició de dos volums de la xarxa d'itineraris per a ciclistes i vianants de l'Horta Sud publicats per la Diputació de València, que aprofita la xarxa actual de carrils bici i cinturons verds de la comarca i assenyala millores i la construcció de nous trams que arrodoneixin el traçat existent per a gaudi de vianants i ciclistes.