Per l’Horta denúncia que el projecte d’ampliació de la V-21 s’ha disparat un 220 % en huit anys

0
1030

L’Associació Per l’Horta ha denunciat que el cost del projecte d’ampliaciò de la V-21, ja en fase d’adjudicació per part del Ministeri de Foment, durant els tràmits de preparació, ha passat de 9 a 30 milions per a tan sols 4’2 km d’autovia. “El Ministeri de Foment rebutjà alternatives més econòmiques i més respectuoses amb l’horta i, en canvi, acceptà modificacions que incrementaven el cost en incloure infrastructures per a l’accés nord al Port”, critiquen des de Per l’Horta.

El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, de visita a València el passat 6 de novembre, va afirmar que el projecte “porta deu anys de tramitació i ningú ha dit res”, sentència que Per l’Horta asegura que és falsa ja que durant el tràmit d’al·legacions a l’estudi d’impacte ambiental en febrer de 2014 la major part de les peticions reclamaven la paralització del projecte o apostaren per modificacions que reduïren l’afecció sobre l’horta.

Presentaren al·legacions en contra l’AVV de Port Saplaya, el Grup de Recerca d’Alternatives Territorials, Compromís per Alboraia i alguns dels veïns afectats. També aconsellà una alternativa menys destructora de l’horta la Direcció General d’Avaluació Ambiental i Territorial, i la Direcció General de Territori i Paissatge de la Conselleria d’Infrastructures, Territori i Medi Ambient. “Totes aquestes peticions van ser ignorades pel Ministeri de Foment, que rebutjà canviar el traçat ja decidit”, diuen des de l’associació.

Per l’Horta assenyala que el projecte barallava una alternativa més respectuosa amb l’horta, defensada per moltes de les al·legacions, que haguera resultat més barata. “Considerem certament inexpliable que l’ampliació a tres carrils de tan sols 4’2 km de via tinga un cost pressupostat de 30 milions d’euros. Quan s’anuncià el projecte inicial en setembre de 2009 pel ministre de Foment José Blanco, el cost previst era de tan sols 9 milions d’euros”.

“Com a resultat, suposem, de les reformes del projecte, en sols huit anys el cost del projecte d’ampliació de la V-21 s’ha disparat en un 220 %. Un increment certament increïble i del qual el Ministeri de Foment deuria donar explicacions detallades. La possibilitat de rebaixar eixe cost disbaratat justifica que s’estudie la paralització o almenys la modificació proposada per l’Alcaldía de València. El cost de l’ampliació del tram restant de la V-21, entre Puçol i Alboraia, d’uns 15 kilómetres, inaugurat en 2014, ascendí a 28’43 milions d’euros”, diuen.

La V-21 dista molt d’estar “al borde del colapso”

D’altra banda, considera l’associació ecologista que el ministre es confongué en afirmar que la V-21 “suporta actualment 86.000 vehicles diaris” i està “al borde del colapso”. Les xifres oficials que el propi Ministeri de Foment publica a la seua pàgina web mostren una situació prou diferent. En l’any 2016 la V-21 ha suportat 71.755 vehicles diaris; una xifra encara inferior a la dels anys anteriors a la crisi. Entre els anys 2004 i 2010 la intensitat del trànsit va ser superior a l’actual, arribant a un màxim de 74.573 vehicles diaris en l’any 2008. Les xifres de trànsit de l’any 2016, en suma, estan al nivell de les de 2004, situació comparable a la que es dona en altres accessos a València com la V-31.

El Ministeri de Foment, en una nota emesa el passat 27 d’octubre afirmava que les previsions eren que la V-21 “es col·lapsaría en 10 anys en assolir xifres diàries de 82.600 vehicles”. “Una xifra que encaixa millor amb el volum de trànsit actual, amb 11.000 vehicles menys al dia, però que no té en compte el nul creixement demogràfic de la ciutat de València i l’àrea metropolitana en els últims cinc anys. Les previsions del Ministeri no tenen en compte la disminució de la població ni els efectes de les polítiques de mobilitat urbana de l’Ajuntament de València”, expliquen.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here