Per l'Horta demana a la Generalitat que use el PATH per a detindre la urbanització de l'horta i reforçar el seu caràcter agrícola

466

L' associació Per l'Horta, després d'estudiar el projecte de Pla d'Acció Territorial de l'Horta durant els passats mesos, va presentar el passat 31 d'octubre les corresponents al·legacions, en les que feliciten al Govern valencià per impulsar i donar forma legal amb el present PATH i la futura llei de l’Horta, a la protecció i viabilitat de l’Horta de València.

01.puig.huerta2
Zona de huerta de El Puig.

Malgrat tot, des de l'associació recorden que el present PATH “està marcat per les bones intencions, dissortadament les propostes concretes són sovint contraries als objectius que preconitza”. En aquest sentit, Per l'Horta assenyala una sèrie de consideracions com ara que “és incoherent proclamar un canvi de model econòmic i urbanístic i continuar permetent les reclassificacions de sòl no urbanitzable”.

“Aquesta és la crítica més evident al PATH. Diu que vol protegir l'horta per a continuació reconèixer que més de 3 milions de m2 d’eixa mateixa horta resten fora de protecció, ja que queden classificades com a ‘Zonas Rurales Comunes’ (ZRC). Aquesta figura implica que, tot i tractar-se de zones d'horta, poden ser reclassificades a urbanitzables, sense cap justificació tècnica o política, per satisfer els desitjos municipals de seguir fent caixa amb el territori. La denominació de ZRC en aquest sentit demostra una voluntat d'ocultar que aquests terrenys queden desprotegits, el projecte de 2010 utilitzava la denominació de 'Zones de Reserva' que resultava més honesta en reconèixer que eren terrenys urbanitzables reservats per al futur”, aseguren des de l'associació.

Així, segons Per l'Horta, l'actual redacció del PATH i l'avantprojecte de Llei d'Horta deixen obertes les portes a futures urbanitzacions sobre l'horta. “Ens sembla especialment greu l’adopció de les figures dels ‘enclavaments’ i ‘sectors’ que apareixen en l’avantprojecte de la futura llei d’horta i es troben recollides al PATH. Aquestes figures permetrien desclassificar horta protegida pel PATH acollint-se a la seua pretesa degradació, el que obri la possibilitat de que futurs governs de la Generalitat, menys sensibles amb la protecció de l'horta, aproven futures urbanitzacions sobre horta protegida pel PATH”, expliquen.

Segons l'associació, les ZRC, els enclavaments i els sectors, “desvirtuen completament” l'esperit de la futura llei de l'Horta: “si realment es pretén un canvi de model, no té sentit seguir classificant a urbanitzable més horta, llevat que es justifique molt clarament. Encara menys en pobles que tenen amples zones urbanitzades i vacants, tot i que no preveuen un creixement demogràfic. Pot ser que el cas més sagnant es trobe a El Puig, que amb 280.000m2 de sòl urbanitzat vacant encara se li assignen 230.000m2 de ZRC”.

A més, critiquen que el PATH ignore totes les zones d’hortes que estan en zones urbanitzables, i estan o poden estar en cultiu, que estimen en unes 1000 ha. “No ens sembla honest, no incloure els terrenys d’horta que estan en sòl urbà o urbanitzable, perquè precisament solen ser les zones més valuoses paisatgísticament, que poden servir per a millorar la transició entre horta i ciutat”, diuen, al temps que consideren que el PATH “no és valent, evitant la idea de recuperar horta mitjançant la desclassificació de sòl”.

“Són aquestes zones estratègiques a les que el govern valencià hauria de donar una solució imaginativa demostrant que realment aposten per un canvi de model urbanístic i econòmic. Parlem de zones com l'Horta de Benimaclet, partides de la Font Baixa i Orba a Alfafar i per supost, la zona de La Punta a València, que es podria recuperar total o parcialment com a corredor verd entre el llit del Túria i el Parc Natural de l'Albufera”, expliquen.

Per últim, consideren que el PATH no considera com a primera i principal activitat de l'horta, l'agrícola i fa constant referència a la seua terciarització proposant allotjaments o restaurants “sense imposar una limitació ni una vinculació d’aquestos amb l’activitat agrària”. Per a l'associació, aquest pla hauria “d'imposar un estricte control per a limitar la irrupció de restaurants, orxateries i hotels en aquest entorn, que podrien arruïnar tot el projecte en induir un major trànsit de vehicles motoritzats i expulsant als llauradors i llauradores de les seues cases i terres".

Per aquestes raons, Per l'Horta convida a la Conselleria de Vivenda, Obres Públiques i Vertebració del Territori a revisar el PATH amb l'objectiu d'ampliar la protecció de l'Horta, fent-la efectiva mitjançant la supressió de les Zones Rurals Comunes (ZRC), l'eliminació dels «Enclavaments» i els «sectors» de la Llei d'Horta i la inclusió en el PATH de les zones d'horta en terrenys urbans o urbanitzables. ·També reclamem que es reforce el caràcter agrícola de l'horta, regulant estrictament les activitats terciàries en aquest entorn”, conclouen.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.