Nou d'Octubre, dia dels valencians

932

IMG_7921

El Nou d’Octubre, Dia dels Valencians, commemorem l’entrada a València del nostre rei fundador. Crec no exagerar si afirme que l’admiració pel rei en Jaume és compartida per la majoria dels valencians. Jaume I fou un personatge extraordinari i admirable, i en eixa dimensió el conservem en la memòria col·lectiva els valencians. Des de l’endemà de la presa de la Ciutat de València, i al llarg de vint anys, aniria elaborant-se un text fundacional que seria decisiu per al futur del Regne de València: els nostres Furs, que el rei en Jaume va jurar el 7 d’abril de 1261, aprovats per les Corts valencianes.

Aquest fet de la història dels valencians, vist amb els ulls de hui, és vertaderament inaudit: el rei jurava els Furs i obligava els seus successors a jurar-los també. I ho feia davant les Corts valencianes, que es podien negar a atendre les peticions del monarca si no respectava les lleis del nou Regne de València. Val a dir que, pel seu jurament, Jaume I va rebre una contribució dels valencians de 40.000 sous, una aportació condicionada al compliment per part del rei del pacte amb les Corts.

La veritat és que la gestació del nostre antic Regne és un fet inaudit en l’Europa de l’època perquè naixia amb una estructura administrativa i jurídica pròpies i una entitat política que conservaríem fins al 1707, en què «por justo derecho de conquista» Felip V abolia els nostres Furs per a imposar els decrets de Nova Planta.

En l’actual regne, país o comunitat, els valencians i valencianes del segle XXI hem pogut recuperar part del nostre autogovern a través de l’Estatut valencià i de la restitució de les nostres institucions pròpies, amb la Generalitat al capdavant. Però els últims anys, especialment durs per una crisi econòmica i social que ha situat tantes persones en l’exclusió, hem patit un retrocés en este autogovern que tant ens costà a tots de recuperar.

Per això no puc més que desitjar, en el 777é aniversari de la nostra fundació com a poble, que siguem capaços entre tots de tornar a enfortir-lo, tant en l’àmbit de la participació i la implicació de tota la ciutadania en la vida pública, com en la reclamació unànime d’un sistema de finançament just que permeta el Govern valencià (i amb ell, tots els ajuntaments valencians) aprofundir i consolidar el benestar de cada valenciana, de cada valencià.

Amb el meu compromís perquè així siga i l’esperança que tots ens unim en eixa justa reclamació, vos desitge un feliç dia dels valencians, un bon Nou d’Octubre.

Enric Esteve | alcalde de Puçol

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.