L’exposició ‘Doctor Carsí, supose?’ acull 800 peces reunides pel doctor d’Alfara del Patriarca a Àfrica

552

exposición Dr. Carsí Alfara 2El diputat de Cultura de la Diputació de València, Xavier Rius, va presentar ahir la nova producció expositiva del Museu Valencià d’Etnologia, Doctor Carsí, supose?, una mostra sorgida de la donació de Maria Londero, viuda del doctor, a aquest museu de la Diputació de més de vuit-centes peces reunides pel matrimoni durant el mig segle de treball de Mariano Carsí com a metge al Congo.

En la trobada amb mitjans de comunicació, celebrada en la pròpia exposició, també han participat el director del Museu Valencià d’Etnologia, Francesc Tamarit, el comissari de la mostra, Robert Martínez, i la viuda del Doctor Carsí, Maria Londero.

Rius ha agraït Maria Londero la donació “d’aquest llegat tan rellevant. És de justícia posar en valor el llegat d’un valencià molt especial, Mariano Carsí, el compromís humà del qual fou mereixedor de condecoracions oficials i de l’admiració i respecte profund del poble congolés”, ha destacat el diputat.

El llegat de Carsí permet explorar mirades diferents de la quotidianitat congolesa, els seus conflictes, els seus costums i el seu pensament. Alguns dels objectes són regals que les mares congoleses feren al doctor després de véncer l’esterilitat. Fins i tot en algunes ocasions van arribar a batejar els seus fills amb el nom de Carsí, en honor del metge que els va facilitar la maternitat.

Així ho ha recordat la pròpia Maria Londero, qui ha explicat emocionada que el principal objectiu de la donació és que romanga unida i puguen descobrir-la els ciutadans.

Una vida de peŀlícula

Segons el director del museu, Francesc Tamarit, “la biografia de Mariano Carsí és digna de ser noveŀlada i després fer una peŀlícula, perquè té tots els ingredients d’una història sòlida: emoció, aventura i amor, però també compromís i molt de treball”.

Mariano Carsí (1927-2008), natural d’Alfara del Patriarca, va desenvolupar durant quasi mig segle el seu treball com a metge en hospitals i companyies mineres del país (entre 1958 i 2001) procurant millorar-ne les condicions sanitàries.

exposición Dr. Carsí AlfaraDesprés de la mort de Mariano Carsí, la seua dona, Maria Londero, va donar al Museu Valencià d’Etnologia fa cinc anys tot aquest material, que arriba a vora vuit-centes peces de diferents tipus: llibres, malaquita, talles de fusta, retalls de premsa, quadres d’artistes locals, enregistraments i vídeos, objectes personals i alguns objectes de caràcter cerimonial, com màscares, maces, arcs o destrals.

Cinc anys de treball

El Museu Valencià d’Etnologia treballa des de fa cinc anys en la catalogació i estudi de l’ampli llegat de Carsí, el primer resultat del qual és l’exposició de producció pròpia que hui s’obri al públic i romandrà en exhibició fins al 3 d’abril del 2016.

“Tot aquest material no és resultat d’un treball rigorós de creació d’una coŀlecció vista des d’un punt de vista patrimonial, sinó més aïna un cert atresorament d’objectes que permeten explicar una història de vida, en aquest cas en un lloc singular i exòtic”, ha explicat el comissari, Robert Martínez.

En qualsevol cas, tal com ha advertit Martínez, aquesta recopilació també presenta un doble valor: “des d’un punt de vista històric, ens acosta a un país-continent sumit en el procés de descolonització que de forma periòdica es cola en l’actualitat d’occident; des d’una visió patrimonial, el material pot ser objecte d’estudis per part d’especialistes, ja que el museu l’ofereix als interessats en els seus magatzems de fons a Bétera”, ha dit el comissari de la mostra.

Articles de premsa, iŀlustracions i croms

L’exposició mostra un bon nombre d’aquests objectes i imatges del treball del doctor Carsí a la República Democràtica del Congo durant els anys 60 i 70 i la lectura que a Espanya es fa del treball i la gent d’aquest país mitjançant articles de premsa de l’època.

Una altra faceta important de la mostra és la interessant proposta gràfica dels materials i documents de la coŀlecció: unes sèries d’imatges i decoracions africanes que ofereixen un gran nombre de possibilitats.

Fruit d’aquest treball és la creació d’un coŀleccionable de cromos-imatges que el visitant podrà adquirir quan faça la visita, accedint a la pàgina web del museu o al microlloc web generat amb este motiu. Aquesta proposta de coŀleccionable és l’element bàsic per a fer un taller per al públic familiar que s’impartirà els caps de setmana.

El desenvolupament del projecte d’iŀlustracions ha sigut dirigit per Andrés Marín, iŀlustrador del Museu Valencià d’Etnologia.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.