Les 37 llistes de música en valencià elaborades pel Gabinet de Normalització Lingüística municipal i publicades en Spotify i Youtube acumulen 3.610 seguidors, 2.359 cançons i més de 138 hores de melodies. La més popular, amb 309 “m’agrada”, és l’anomenada “Festa en valencià”, la qual inclou 66 temes de diferents ritmes i estils “per moure el cos i eixir-se’n de la rutina”. La seguix “Cançons infantils en valencià”, un repertori per als més menuts amb 101 composicions tradicionals i actuals, que compta amb 244 simpatitzants. En tercer lloc, “Relax i calma en valencià” oferix 59 composicions per a moments de tranquil·litat i té 233 seguidors. La llista més recent és “Estiu en valencià” per gaudir-ne a la platja, a la piscina o en el lloc de vacances.
La regidora de Gestió de Recursos, Luisa Notario, ha posat en valor la iniciativa del Gabinet de Normalització Lingüística (GNL) per a fomentar l’ús i la normalització del valencià a través “del que probablement és el repertori més gran de llistes de música en valencià publicat fins al moment”. El projecte té tres tipus de compilacions: per gèneres, per moments i per temàtica. En el primer cas, hi ha 24 llistes dels gèneres musicals més diversos: de la música urbana (indie, reggaeton, hip-hop, trap, electrònica, rap...) als més tradicionals (folk, cançó d’arrel, cançó d’autor...), passant per la majoria de subgèneres del rock i del pop i altres gèneres d’origen afroamericà com el jazz, el soul, el rock-and-roll, l’ska, el reggae i els ritmes llatins.
D’altra banda, les llistes per moments, que van nàixer a l’inici del confinament, són set recopilacions que connecten les cançons amb diferents moments del dia: per a despertar, per a pujar l’ànim, per a cuinar, per a fer esport, per a relaxar-se i trobar la calma, per a celebrar i ballar, i per a cantar. Les temàtiques, al seu torn, agrupen cinc llistes: la del 8M (de temàtica feminista), Orgull valencià (de temàtica LGTBI), la de nadales, la de cançons infantils i, l’última a incorporar-se’n, “Estiu en valencià”.
Tot això es completa amb un recull de novetats que s’actualitza periòdicament. En total, “són 37 llistes, 2.359 cançons i més de 138 hores de melodies que demostren la vitalitat de la música cantada en valencià i que volem acostar a tots els veïns i veïnes de la nostra ciutat, tant si ja les coneixen com si encara tenen per descobrir eixe món tan meravellós”, ha assenyalat Luisa Notario. A més, el GNL està obert a suggeriments, de manera que qualsevol persona que vulga afegir una cançó pot fer arribar la seua proposta enviant un correu electrònic a [email protected].