La mosca negra causa un gran nombre de picades a veïns de Godella

1610

Godella-mosca-negra

La Regidoria de Sanitat de Godella s'ha posat en contacte amb Salut Pública, alarmada per la quantitat de persones que està acudint a les consultes mèdiques, així com a urgències, per picades –fonamentalment a les cames i amb unes característiques diferents a les típiques picades dels mosquits–. El Cap de la Secció de Sanitat Ambiental, José Vicente Martí Boscá, va explicar a la responsable de l'Àrea a Godella, Remedios Cataluña, que la causant d'aquest tipus de picades no és el mosquit tigre com se sospitava, sinó a la mosca negra.

La mosca negra és un insecte dípter amb una grandària xicoteta, d'entre 3 i 6 mm, de color negre, amb ales blanques i més menuda que la mosca comuna. És molt agressiva, prolifera als rius, canals de regadiu i aigües de muntanya. A diferència dels mosquits, que solen picar amb un estilet o agulló, la mosca negra mossega, fent un esquinçament a la pell mitjançant la seua mandíbula, el resultat és l'esquinçat de la pell i l'aparició de sang. Açò produeix una zona inflamada amb un punt central roig i una zona d'inflamació al voltant, la lesió sol durar una setmana. Aquesta mosca xicoteta al mateix temps que mossega, allibera una substància anestèsica, un vasodilatador i un anticoagulant per a aconseguir traure la major quantitat de sang que pot. A Espanya no produeix malalties a les persones, però a altres parts del món sol ser un vector important transmissor de malalties.

La mosca negra es cria a zones de vegetació de les riberes de rius i rierols on posen els ous. Ja que per al seu desenvolupament necessita aigua corrent, d'ací la seua proliferació en zones de reg i canals de regadiu. A diferència dels mosquits, que es reprodueixen a aigües entollades, la mosca negra posa els seus ous al riu o canal, al costat de les algues a les quals s'acoblen les seues larves per a alimentar-se de la matèria orgànica que porta l'aigua. S'ha utilitzat per a la seua eliminació en els últims temps fumigacions indiscriminades en aquestes zones, però com la larva és subaqüàtica, aquest mètode no funciona. El que si que elimina a aquesta mosca són les altes temperatures, ja que limiten la durada de la seua vida, per açò troba les seues condicions idònies de desenvolupament a la primavera i a la tardor.

La mosca negra sol atacar en eixams, són quasi inapreciables quan estan soles per la seua petita grandària. Hi ha risc de picada a qualsevol hora del dia, encara que les femelles tenen més activitat en fosquejar o a l'alba. Sempre pica, o en aquest cas mossega, la mosca femella, ja que necessita la sang dels humans o animals per a l'alimentació i el desenvolupament dels seus ous. Com en picar alliberen un anestèsic, sovint la persona atacada solament s'adona quan veu en els seus braços i cames rastres de sang. Hi ha persones sensibles a una reacció al·lèrgica per la picada de la mosca negra, amb ronxes a la pell i inflamacions importants que poden requerir tractament mèdic.

Per a la prevenció de les picades d'aquest insecte s'aconsella portar roba de mànega llarga, pantalons llargs, mitjons alts, roba que cobrisca tot el cos, i de color blanc o clar, ja que els colors foscos o combinats atrauen la mosca. També es pot utilitzar sobre la pell substancies repel·lents, com ara cremes o esprais. Aplicar a les zones que queden descobertes del cos, en quantitats suficients, però sense excés. Quan es tracte de zones delicades o en la cara, ulls i boca, és millor aplicar-ho primer a la mà. Evitar aplicar en mans de xiquets o damunt de talls, ferides o zones irritades.

Una vegada que ens han picat i per a tractar la picada de la mosca negra, es recomana netejar i desinfectar la zona de la picada. Aplicar una crema calmant per a picades. També cal evitar gratar-se per a eliminar les possibles infeccions o reaccions al·lèrgiques; si el dolor i picor persisteixen o es produeixen reaccions més greus és aconsellable consultar amb el seu metge.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.