La Festa del Cant de la Carxofa serà declarada dema oficialment Festa d’Interès Turístic Provincial

0
69
Bankia

La Prova de Veu de l’Àngel del Cant de la Carxofa, en la que s’elegiran als xiquets i xiquetes que interpretaran aquest cant popular i tradicional en honor a la Mare de Déu de l’Olivar i el Crist de la Bona Mort, acollirà demà l’acte de reconeiximent de la Festa del Cant de la Carxofa com a Festa d’Interès Turístic Provincial.
L’Alcaldessa d’Alaquàs, Elvira García Campos i els representants de l’Associació Cultural Cant de la Carxofa rebran demà de mans de la Secretària Autonòmica de Turisme, Mª Victòria Palau Tàrrega, el reconeixement a la que és una de les tradicions locals més antigues de les que es conserven a la ciutat.

L’acte de reconeixement oficial es celebrarà a les 20 hores al Castell d’Alaquàs en el marc de la Prova de Veu de l’Àngel del Cant de la Carxofa en la que s’elegiran als xiquets i xiquetes que interpretaran aquest cant popular i tradicional els propers dies 8 i 9 de setembre,

L’acte s’iniciarà amb la interpretació del cant de la Carxofa per cadascun dels sis xiquets i xiquetes que han quedat finalistes en el procés de selecció. Després es procedirà a la votació popular a càrrec del públic assistent. A continuació tindrà lloc l’acte de reconeixement i posteriorment es donaran a conèixer els xiquets i xiquetes que interpretaran definitivament el Cant.

El procés de selecció per al Cant de la Carxofa comença mesos abans quan es realitza la convocatòria a les escoles de la ciutat. El professorat de música dels col•legis de primària són els encarregats de promocionar i culturitzar aquest esdeveniment musical incorporat ja en el currículum escolar dels alumnes d’Alaquàs. Posteriorment, els xiquets i xiquetes interessats en aprofundir en el cant, enguany un total de 36 xiquets i xiquets, s’inscriuen a l’escola de la Unió Musical d’Alaquàs, on sota la supervisió de la professora Rut García Martínez, aprenen el tradicional cant i es preparen per a la preselecció tècnica que es va realitzar aquest estiu.

La Carxofa és una composició musical del segle XVII i de tipus religiós denominada motet característica de les poblacions de l’Horta Sud. En la actualitat es conserva a Alaquàs, Silla, Aldaia i al Barri del Carme de València. El fet que a Alaquàs la lletra experimentara la variant de cantar no només al Crist, sinó també a la Mare de Déu de l’Olivar, i el caràcter participatiu i democràtic que en l’última dècada se li ha volgut incorporar, diferencia la Carxofa d’Alaquàs de la de la resta de poblacions on continua celebrant-se i es considera com una de les tradicions més genuïnes i antigues de la població així com una de les senyes d’identitat més preciades.

El Cant de la Carxofa en honor a la patrona d’Alaquàs es celebrarà el 8 de setembre a la Parròquia de la Mare de Déu de l’Olivar a les 21 hores. Mentre que el recital en homenatge al Crist de la Bona Mort tindrà lloc el 9 de setembre davant el Castell d’Alaquàs, també a les 21 hores.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here