La CHX accepta replantejar el projecte del Barranc de la Saleta que afecta Aldaia, Alaquàs i Xirivella

2306

La Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) ha acceptat replantejar el projecte del Barranc de la Saleta a petició de l'Ajuntament de Xirivella, i amb el consens dels altres dos municipis afectats: Aldaia i Alaquàs. Representants tècnics i polítics dels tres municipis s'han reunit amb el director tècnic de la CHX, Pedro Marco, per tractar el replantejament del projecte.

la saleta confederació hidrográfica del júcarPassa a ser prioritari el projecte d'actuació al canaló que connecta el barranc de la Saleta amb el del Poio. Este canal es reforçarà per tal que puga assolir major cabal i així evitar avingudes d'aigua menors que, no obstant, solen anegar el nucli urbà d'Aldaia i Alaquàs.

Una vegada executat este projecte s'actuaria amb l'obertura del canal al seu pas pel terme de Xirivella al curs baix del barranc i de manera simultània, a la part alta del CC Bonaire, s'ocuparà una gran extensió de terreny com a bassa de laminació, per tal de frenar probables fortes avingudes d'aigua del barranc.

Segons el regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Xirivella, Boro Montroy, “Xirivella aconseguix que torne a dissenyar el projecte al pas per l'Horta del seu terme amb una actuació blana i integrada en el paisatge”. “Es treballarà de manera coordinada l'equip tècnic de la CHX amb els serveis tècnics del nostre ajuntament per a dibuixar un barranc amb una secció molt més reduïda y proporcional al canal d'eixida de la rotonda de la Torre d'Alaquàs”, explica Montroy.

Per part de l’Ajuntament d’Alaquàs, a través del seu regidor d’Urbanisme, Juan Antonio Oñate, s’ha valorat de manera positiva els encontres mantinguts. “Per a Alaquàs representa una millora important donat que un major volum d’aigua no arribarà al nostre casc urbà canalitzat a través de l’ampliació del cunetó del corredor. En qualsevol cas, els més important és que les obres comencen de manera immediata. Portem molt de temps esperant una solució a un problema endèmic i les nostres poblacions no poden seguir suportant any darrere any, episodis d’inundacions com els que hem vingut patint al llarg dels últims 30 anys”, ha declarat.

Per la seua banda, la regidora d'Urbanisme i Medi Ambient d'Aldaia, Mónica Trujillo, explica que “estem treballant perquè este projecte tan necessari per al nostre poble es pose en marxa com més prompte millor”. “Segons ens informà Marco, en una primera fase es portarà a terme l'ampliació del canaló que discorre paral·lel al Distribuïdor Comarcal Sud, tal i com figura en el projecte inicial, amb la qual cosa s'aconseguirà disminuir les avingudes d'aigua que afecten el nucli urbà d'Aldaia en les situacions de pluges torrencials”, explica.

El projecte es donaria per conclòs amb la canalització nord i centre del nucli urbà d'Aldaia que connectarien la part alta del barranc amb la seua desembocadura al nou llit del Túria.

1 Comentario

  1. Tres municipis se posen d'acord per a amollar l'aigua de les avingudes a altre municipi que no està a les reunions. No està bé. Esta película ja ens la sabem. En el seu dia, el volum d'aigua que pot replegar el "cunetó" per a dirigir-la al Barranc del Poio, fou limitat a l'alçada actual, com ma límit màxim. Este problema està originat per que l' urbanisme practicat, especialment a Aldaia, no ha tengut en compte les caracterísitiques de La Saleta. Però, es dona la circunstància que al final del Barranc de Poio, està el Parc Natural de l'Albufera. No es pot afegir-hi més aigua, d'una banda per què perilla l'aterrament del llac i d'altra per què s'inunda Catarroja. Esta "batalla" ja fou guanyada pel Poio, el Sr. Marco, director tècnic de CHX, ho coneix.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.