L’antic Escorxador del Cabanyal obrirà les seues portes com Arxiu Històric abans de l’estiu

899

Les obres de rehabilitació i ampliació de l’antic escorxador del Cabanyal, un edifici de l’any 1910, culminaran abans del pròxim estiu. El nou equipament municipal, situat en el número 36 del carrer de Sant Pere, albergarà un arxiu històric i un centre d’interpretació del barri, que facilitarà, tant als investigadors com a la ciutadania en general, l’accés al patrimoni documental d’esta zona dels Poblats Marítims.

La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, ha comprovat hui l’evolució d’estes obres que, finançades pel denominat Pla Confiança de la Generalitat, compten amb un pressupost d’uns 500.000 euros. Després d’interessar-se pels detalls dels treballs, que van començar el desembre de 2018, ha manifestat “que es tracta d’una intervenció emblemàtica que suposa la victòria de la ciutadania enfront de la destrucció i especulació urbanística”.

De fet, tal com ha recordat l’edil, “esta va ser una de les primeres accions que el Govern de la Nau va projectar per al Cabanyal, ja que l’antic escorxador, edifici de marcat valor històric i cultural, haguera sigut un dels que, inevitablement, s’haurien enderrocat d’aplicar-se el hui derogat Pla Especial de Reforma i Protecció Interior (PEPRI) d’este barri, que preveia la prolongació de l’avinguda Blasco Ibáñez fins al mar”.

Glòria Tello també ha ressaltat que esta obra “ampliarà les dotacions culturals del Cabanyal i contribuirà a la regeneració social d’un barri especialment castigat”. La nova dotació pública, a la qual també es podrà accedir pel carrer Lluís Despuig, comptarà amb 356 metres quadrats construïts, distribuïts en dues plantes. La primera albergarà, entre altres servicis, un espai multi usos i un altre per a exposicions. En la segona planta es trobarà una sala de consultes.

El projecte contempla la rehabilitació integral de l’esmentada edificació municipal, que es troba protegida pel planejament vigent, i la seua ampliació amb una parcel·la contigua que pertanyia a l’Oficina Pla Cabanyal i que ja ha estat adscrita a l’Ajuntament. Les obres escomeses fins al moment han permés la rehabilitació del cos principal de l’immoble i l’enderrocament dels annexos impropis, de tal forma que s’ha recuperat la volumetria original amb pati central. Amb tot, tal com ha explicat la regidora, “s’ha tractat de mantenir les particularitats de les construccions del Cabanyal com la ventilació creuada i l’accés des del carrer, així com elements del seu ús més recent”. En definitiva, ha conclòs, “es vol aconseguir una edificació que recorde el passat i estiga d’acord amb les necessitats i demandes actuals”.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.