Els municipis de l’Horta Sud conclouen a temps les 218 actuacions finançades per primer PIFS de la Diputació

768

Tots els ajuntaments del l’Horta Sud han aconseguit concloure a temps les 185 obres impulsades dins del marc del primer Pla d’Inversions Financerament Sostenibles (PIFS), a les quals se sumen 33 projectes i direccions d’obra finançats amb càrrec a aquest mateix pla. En total, 218 actuacions realitzades a la comarca gràcies a un programa d’ajudes als municipis que el president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, va crear en accedir al càrrec amb els 70 milions d’euros de romanent no gestionats per part de l’anterior equip de Govern provincial perquè, en lloc d’acabar en els bancs, s’invertira directament en el benestar dels valencians.

Aquesta decisió va suposar per als 20 municipis de l’Horta Sud una injecció addicional de més de 15 milions d’euros amb els quals poder dur a terme aquelles obres que consideraven necessàries per a millorar la qualitat dels serveis i infraestructures del municipi, però que inicialment s’havien quedat fora dels seus pressupostos per falta de disponibilitat econòmica, malgrat tractar-se en molts casos de reivindicacions històriques. La justificació de les obres s’ha saldat amb un 100% d’execució quant a projectes realitzats.


En paraules de Rodríguez, “aquest nivell d’execució, que és similar en totes les comarques valencianes, demostra el potencial del municipalisme i que la maquinària institucional pot donar una resposta ràpida a projectes que mereixen la pena”.

Resoldre “problemes reals”

Els 15.372.230,78 euros que finalment s’han invertit a través del PIFS en els municipis de l’Horta Sud han servit per a millorar l’asfaltat dels carrers, les xarxes d’aigua potable, les canalitzacions per a evitar inundacions o l’accessibilitat de les voreres i els edificis públics, però també per a rehabilitar escoles i centres socials, adequar instal·lacions esportives o millorar l’equipament i els serveis en general dels ajuntaments i municipis.

En concret, per tipus d’inversió, de les 218 actuacions finançades en la comarca amb càrrec a aquest pla, el 15% corresponien a direccions i projectes d’obra i la resta, 185, a inversions directes en béns i serveis municipals. D’aquestes, un total de 71 (38%) han anat destinades a la rehabilitació o ampliació de l’equipament, amb 22 intervencions en instal·lacions esportives, 11 en edificis o espais culturals, 2 en equipament social, 11 en instal·lacions educatives, 8 en edificis administratius o institucionals i 17 han sigut destinades a la millora d’un altre tipus d’instal·lacions (sanitàries, turístiques o lúdiques, entre altres).

L’actuació en la via pública, mitjançant la reurbanització, asfaltat o pavimentació de carrers, així com la millora de carreteres i camins, ha sigut l’objectiu de 47 de les obres realitzades (25%), mentre que la intervenció en zones verdes ha centrat 25 de les actuacions (14%). La resta d’obres ha anat destinada a realitzar millores en les xarxes de proveïment d’aigua i de sanejament (5%) i en l’enllumenat públic (5%) així com a l’aplicació de les noves tecnologies, a fi d’informatitzar o modernitzar serveis municipals (12%).

En resum, “actuacions que escapen del concepte d’obres faraòniques d’una altra època i se centren a resoldre problemes reals dels ciutadans, en molts casos reivindicacions dels ajuntaments que portaven anys sense atendre’s, bé per falta de recursos o simplement per desinterès”, explica el president de la Diputació, Jorge Rodríguez. “El més destacat del balanç global del PIFS és que, més enllà de les bones intencions, hem aconseguit passar de les paraules als fets i, a més de concedir als alcaldes i alcaldesses l’autonomia per a decidir les inversions, s’ha aconseguit que les inversions s’executen i hui siguen realitats que poden gaudir els veïns i veïnes dels municipis valencians”.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.