El projecte de protecció de tortugues autòctones ha censat 3 exemplars el 2016 al Clot de Bailón i la Marjal de Rafalell i Vistabella

0
12 lecturas

Per seté any consecutiu Acció Ecologista-Agró ha desenvolupat durant 2016 el Projecte Emys, el major voluntariat ambiental del País Valencià per a protegir i conservar poblacions de tortugues autòctones. En esta setena edició, que ha comptat amb la participació de 288 voluntaris, esta iniciativa de ciència ciutadana ha viatjat a nou ecosistemes aquàtics, on s'han censat 81 tortugues autòctones. D'aquestes, tres s'han censat a la comarca de l'Horta: dos al Clot de Bailón, a Torrent, i un altra a la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell.

emysorbicularisConcretament, 73 tortugues d'aigua ibèriques (Mauremys leprosa) i 8 tortugues d'estany europees (Emys orbicularis). A més a més, durant els cinc mesos que ha durat el voluntariat s'han retirat del medi natural 15 tortugues exòtiques: 13 Trachemys scripta i 2 Mauremys sinensis.

El Clot de Bailón, la Finca de Penya, el Tancat de la Pipa, el Riu Albaida, el Riu Xúquer, el Riu Canyoles, el Barranc del Pelós i la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell. Estos han sigut en 2016 els destins del Projecte Emys, una iniciativa de ciència ciutadana impulsada per Acció Ecologista-Agró per a protegir i conservar poblacions de tortugues autòctones.

Durant la seua setena edició este voluntariat ambiental, que compta amb la col·laboració de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, ha aconseguit localitzar i censar 81 tortugues autòctones de dues espècies diferents.

Des de juny fins a octubre, els 288 voluntaris que s'han sumat al Projecte Emys han censat 73 tortugues d'aigua ibèriques (Mauremys leprosa) i 8 tortugues d'estany europees (Emys orbicularis). Les Mauremys leprosa s'han localitzat al Clot de Bailón de Torrent (2), el Riu Canyoles al seu pas per Moixent (4) i Vallada (36), el Barranc del Pelós de Xiva (20) i el Riu Xúquer al seu pas per Jalance (11). Per la seua part, les Emys orbicualris han sigut censades en el Tancat de la Pipa de l'Albufera de València (6), la Finca de Penya de la Marjal d'Almardà-Almenara (1) i la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell (1).

A més a més de constatar la presència de tortugues autòctones en tots estos ecosistemes aquàtics, el Projecte Emys ha retirat enguany una quinzena de tortugues exòtiques. Concretament 13 Trachemys scripta (1 en el Clot de Bailón, 4 en el Riu Albaida al seu pas per Xàtiva, 5 en el Barranc del Pelós i 3 en el Riu Canyoles al seu pas per Vallada ) i 2 Mauremys sinensis (Barranc de Pelós).

Per a desenvolupar tot este treball de voluntariat ambiental, el Projecte Emys ha comptat amb la col·laboració de les següents entitats i associacions: l'Ajuntament de Torrent, Natura y Cultura Servicios Ambientales, el Grup de Voluntariat Ambiental Torrent Verd, l'Estiu Jove a la Casa Penya, Voluns Spain, l'Associació Bosc Primigeni de Xàtiva, l'Ajuntament de Jalance, la Plataforma per a la Protecció i la Conservació de la Serra de Xiva, el Club de Golf El Bosque i la Societat Valenciana d'Ornitologia (SVO).

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí